Chlebek bananowy

Aromatyczny i wilgotny w środku chlebek bananowy zniknął w tempie ekspresowym. Wszystko dlatego, że doskonale smakuje zarówno sam, jak i w towarzystwie korzennej herbaty lub kawy. Nie można mu się oprzeć, upieczony rano dotrwał jedynie do popołudniowej kawy 🙂

ciasto-bananowe Chlebek bananowy

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki owsianej ( jak nie macie zmiksujecie płatki owsiane)

1/2 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

szczypta soli

1 duże jajko

100 g roztopionego masła

1 łyżka esencji waniliowej (można pominąć)

3 duże banany

garść posiekanych orzechów włoskich

1 banan do dekoracji

łyżka soku z cytryny

chleb-bananowy Chlebek bananowy

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy razem z jajkiem, rozpuszczonym masłem oraz esencją waniliową (możemy to zrobić mikserem lub blenderem).
  3. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy oba rodzaje mąki z sodą oczyszczoną, cukrem, szczyptą soli oraz przyprawami.
  4. Masę bananową dodajemy do mąki i mieszamy do połączenia się składników.
  5. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki. Banana kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzchu ciasta, tak jak to widać na zdjęciu. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz brązowym cukrem.
  6. Pieczemy przez około 50 minut do suchego patyczka.
  7. Chlebek bananowy jest gotowy gdy wbity w upieczone ciasto patyczek po wyjęciu jest suchy.
  8. Przed krojeniem chlebek powinien całkowicie ostygnąć, najlepiej kroi się na drugi dzień. Tylko kto tyle wytrzyma 🙂