Proste ciasto bez dodatku cukru, zdrowe i do tego smaczne ? To się naprawdę da zrobić :). Nie wierzycie ? Zróbcie ten chlebek bananowy słodzony daktylami. Delikatnie wilgotny, o korzennym smaku. Może nie jest to przepis typowo letni, za to idealny do kawy, a ta o każdej porze roku smakuje świetnie :).
Składniki:
1 szklanka mąki owsianej (dla alergików – bezglutenowej)
1/2 szklanki mąki gryczanej (dla alergików – bezglutenowej)
szczypta soli
płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody
3 dojrzałe banany
100 g oleju kokosowego
1 jako
100 g suszonych daktyli namoczonych przez noc w wodzie
dodatkowo: 1 banan do dekoracji i 1 łyżka soku z cytryny
100 g posiekanej, gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Oba rodzaje mąki wymieszaj ze szczyptą soli, cynamonem i sodą.
- Zmiksuj daktyle z 3 łyżkami wody z moczenia.
- W oddzielnym naczyniu rozgnieć widelcem dojrzałe banany, dodaj olej kokosowy, jajko i zmiksowane daktyle. Dokładnie wymieszaj całość.
- Bananową zawartość przelej do suchych składników i energicznie wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz wymieszaj (dodatek czekolady jest opcjonalny).
- Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Banana pokrój na części, skrop cytryną i ułóż na wierzchu ciasta. Delikatnie dociśnij.
- Piecz przez 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.