Chlebek bananowy słodzony daktylami

Proste ciasto bez dodatku cukru, zdrowe i do tego smaczne ? To się naprawdę da zrobić :). Nie wierzycie ? Zróbcie ten chlebek bananowy słodzony daktylami. Delikatnie wilgotny, o korzennym smaku. Może nie jest to przepis typowo letni, za to idealny do kawy, a ta o każdej porze roku smakuje świetnie :).
ciasto-bananowe-686x1024 Chlebek bananowy słodzony daktylami

Składniki:

1 szklanka mąki owsianej  (dla alergików – bezglutenowej)

1/2 szklanki mąki gryczanej (dla alergików – bezglutenowej)

szczypta soli

płaska łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżeczka sody

3 dojrzałe banany

100 g oleju kokosowego

1 jako

100 g suszonych daktyli namoczonych przez noc w wodzie

dodatkowo: 1 banan do dekoracji i 1 łyżka soku z cytryny

100 g posiekanej, gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

bananowe-ciasto-686x1024 Chlebek bananowy słodzony daktylami

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Oba rodzaje mąki wymieszaj ze szczyptą soli, cynamonem i sodą.
  • Zmiksuj daktyle z 3 łyżkami wody z moczenia.
  • W oddzielnym naczyniu rozgnieć widelcem dojrzałe banany, dodaj olej kokosowy, jajko i zmiksowane daktyle. Dokładnie wymieszaj całość.
  • Bananową zawartość przelej do suchych składników i energicznie wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę i jeszcze raz wymieszaj (dodatek czekolady jest opcjonalny).
  • Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Banana pokrój na części, skrop cytryną i ułóż na wierzchu ciasta. Delikatnie dociśnij.
  • Piecz przez 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.