Sezon na gruszki w pełni. Nie mogłam nie skorzystać i tak powstał już kolejny przepis z jej dodatkiem – chałka z karmelizowaną gruszką. Brzmi bardzo prosto i tak faktycznie jest. Prosto nie znaczy jednak nudno. Gruszka wskakuje tutaj na wyższy poziom za sprawą dodatku rozmarynu, który świetnie do niej pasuje i podkręca jej smak. Podana z białym serem i z maślaną chałką staje się doskonałym pomysłem na śniadanie. Chałka przez jakiś czas była w mojej kuchni zapomniana, jednak teraz przeżywa prawdziwe odrodzenie za sprawą francuskich tostów i dzisiejszego pomysłu na śniadanie. Sprawia, że myślami wracam do domu rodzinnego i dzieciństwa – posmarowana masłem i posypana cukrem była najlepszym deserem świata 🙂
Składniki:
1 chałka
kostka białego sera
2 gruszki
łyżka masła
łyżka miodu
1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
- Gruszki kroimy w plastry, usuwamy pestki.
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, gruszki, miód i rozmaryn. Smażymy kilka minut, aż gruszki staną się rumiane.
- Chałkę kroimy na kromki, możemy je zrumienić na patelni grillowej.
- Na każdą kromkę układamy po plastrze twarogu, na wierzch kładziemy jeszcze ciepłe gruszki.