Chałka z karmelizowaną gruszką

Sezon na gruszki w pełni. Nie mogłam nie skorzystać i tak powstał już kolejny przepis z jej dodatkiem – chałka z karmelizowaną gruszką. Brzmi bardzo prosto i tak faktycznie jest. Prosto nie znaczy jednak nudno. Gruszka wskakuje tutaj na wyższy poziom za sprawą dodatku rozmarynu, który świetnie do niej pasuje i podkręca jej smak. Podana z białym serem i z maślaną chałką staje się doskonałym pomysłem na śniadanie. Chałka przez jakiś czas była w mojej kuchni zapomniana, jednak teraz przeżywa prawdziwe odrodzenie za sprawą francuskich tostów i dzisiejszego pomysłu na śniadanie. Sprawia, że myślami wracam do domu rodzinnego i dzieciństwa – posmarowana masłem i posypana cukrem była najlepszym deserem świata 🙂

Składniki:

1 chałka

kostka białego sera

2 gruszki

łyżka masła

łyżka miodu

1 gałązka rozmarynu

karmelizowana-gruszka Chałka z karmelizowaną gruszką

Przygotowanie:

  1. Gruszki kroimy w plastry, usuwamy pestki.
  2. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło, gruszki, miód i rozmaryn. Smażymy kilka minut, aż gruszki staną się rumiane.
  3. Chałkę kroimy na kromki, możemy je zrumienić na patelni grillowej.
  4. Na każdą kromkę układamy po plastrze twarogu,  na wierzch kładziemy jeszcze ciepłe gruszki.