Mam dla Was przepis na najprostsze bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy. Ciecierzyca jest świetna w kuchni, możemy ją stosować nie tylko do dań wytrawnych, ale i słodkich. Ja uwielbiam brownie lub blondie przygotowane na bazie tych niesamowitych ziaren. Używam ich również do sałatek, to również niezbędny składnik mojego ulubionego curry i oczywiście hummusu 🙂 Ciecierzycę zarówno suchą, jak i w zalewie dostaniemy już niemal wszędzie. Nie jest to składniki trudny do kupienia, a naprawdę ma szerokie zastosowanie.
Wybierając składniki do tego przepisu, zwracajcie uwagę na skład masła orzechowego. Powinno składać się w 100% z orzechów, naprawdę nie potrzebuje innych składników, dodatkowych tłuszczy. Orzechy ziemne same w sobie są źródłem cennego tłuszczu. W tym przepisie poza masłem orzechowym, dodatkowego tłuszczu już nie dodaję, jest ono również źródłem orzechowego aromatu ciasteczek. W moich przepisach używam również gorzkiej czekolady o ponad 70% zawartości miazgi kakaowej – im jej więcej, tym zdrowsza czekolada.
Składniki:
2 puszki ciecierzycy
3/4 szklanki masła orzechowego
5 łyżek syropu klonowego ( mniej lub więcej, w zależności od tego jak słodkie lubimy)
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka ( u mnie kokosowe)
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, płuczemy pod zimną wodą.
- Do naczynia blendera przekładamy osuszoną ciecierzycę, masło orzechowe, syrop klonowy i mleko.
- Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeżeli będzie zbyt gęsta, możemy dodać jeszcze nieco mleka.
- Gorzką czekoladę siekamy i dodajemy do masy z ciecierzycy.
- Wykładamy po czubatej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczamy. Formujemy ciasteczka.
- Pieczemy w 175 stopniach przez około 15 – 20 minut.