Planujecie coś wyjątkowego na zbliżające się Walentynki ? Buraczane ravioli z nadzieniem z ricotty i masłem szałwiowym będą idealne na romantyczną kolację we dwoje :). W ich przygotowanie trzeba włożyć nieco pracy i siły, ale efekt końcowy jest tego wart. Wygląd buraczanych ravioli naprawdę kusi :). Z resztą sami zobaczcie…
SKŁADNIKI
– ciasto makaronowe –
200 g mąki
2 łyżki pudru z liofilizowanego buraka
2 jajka
– nadzienie –
250 g ricotty
2 łyżki świeżo startego parmezanu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz
– masło szałwiowe –
100 g masła
garść liści świeżej szałwii
szczypta soli
garść posiekanych orzechów włoskich
parmezan do podania
INSTRUKCJA
- Przygotuj makaron. Wysyp na stolnicę mąkę wymieszaną z pudrem z buraków, po środku zrób dołek i wlej roztrzepane jajka. Czubkami palców zacznij łączyć składniki. Energicznie wyrób ciasta, powinno być gładkie i jednolite. Na początku może Ci się wydawać, że składniki się nie połączą, potrzeba czasu i nieco siły, aby uzyskać gotowe ciasto. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 15 minut.
- Przygotuj nadzienie. Ricottę wymieszaj z parmezanem, gałką muszkatołową, dopraw solą i pieprzem.
- Masło rozpuść na patelni, dodaj listki szałwii i podgrzewaj przez 2 minuty. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. odstaw na później.
- W garnku zagotuj wodę z solą.
- Ciasto makaronowe bardzo cienko rozwałkuj za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Ta druga opcja jest zdecydowania prostsza i nie wymaga użycia siły.
- Ciasto podziel na płaty o tej samej szerokości i długości. Jak formować ravioli podejrzycie tutaj.
- Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty.
- Podajemy polane masłem szałwiowym, posypane płatkami parmezanu i posiekanymi orzechami.