Buraczane ravioli z nadzieniem z ricotty i masłem szałwiowym

Planujecie coś wyjątkowego na zbliżające się Walentynki ? Buraczane ravioli z nadzieniem z ricotty i masłem szałwiowym będą idealne na romantyczną kolację we dwoje :). W ich przygotowanie trzeba włożyć nieco pracy i siły, ale efekt końcowy jest tego wart. Wygląd buraczanych ravioli naprawdę kusi :). Z resztą sami zobaczcie…

DSC_5594-686x1024 Buraczane ravioli z nadzieniem z ricotty i masłem szałwiowym

SKŁADNIKI

– ciasto makaronowe –

200 g mąki

2 łyżki pudru z liofilizowanego buraka

2 jajka

– nadzienie –

250 g ricotty

2 łyżki świeżo startego parmezanu

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól i pieprz

– masło szałwiowe –

100 g masła

garść liści świeżej szałwii

szczypta soli

garść posiekanych orzechów włoskich

parmezan do podania

DSC_5748-686x1024 Buraczane ravioli z nadzieniem z ricotty i masłem szałwiowym

INSTRUKCJA

  • Przygotuj makaron. Wysyp na stolnicę mąkę wymieszaną z pudrem z buraków, po środku zrób dołek i wlej roztrzepane jajka. Czubkami palców zacznij łączyć składniki. Energicznie wyrób ciasta, powinno być gładkie i jednolite. Na początku może Ci się wydawać, że składniki się nie połączą, potrzeba czasu i nieco siły, aby uzyskać gotowe ciasto. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 15 minut.
  • Przygotuj nadzienie. Ricottę wymieszaj z parmezanem, gałką muszkatołową, dopraw solą i pieprzem.
  • Masło rozpuść na patelni, dodaj listki szałwii i podgrzewaj przez 2 minuty. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. odstaw na później.
  • W garnku zagotuj wodę z solą.
  • Ciasto makaronowe bardzo cienko rozwałkuj za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Ta druga opcja jest zdecydowania prostsza i nie wymaga użycia siły.
  • Ciasto podziel na płaty o tej samej szerokości i długości. Jak formować ravioli podejrzycie tutaj
  • Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty.
  • Podajemy polane masłem szałwiowym, posypane płatkami parmezanu i posiekanymi orzechami.