Brzoskwinie zapiekane pod kokosową kruszonką

Zapachy, kolory i smaki – za to uwielbiam lato. Za pachnące, dojrzewające w słońcu owoce, za powietrze po burzy i za ciepłe krople deszczu. Lato trwaj ! Brzoskwinie zapiekane pod kokosową kruszonką podane z gęstym jogurtem greckim zajadaliśmy w niedzielny, słoneczny poranek na balkonie. Było pięknie i bardzo smacznie :). Takich poranków również Wam życzę :).

zapiekane-brzoskwinie-686x1024 Brzoskwinie zapiekane pod kokosową kruszonką

 

Składniki:

na 4 – 6 porcji

– kruszonka –

1 szklanka wiórków kokosowych

1 szklanka płatków owsianych

1/3 szklanki brązowego cukru

50 g zimnego oleju kokosowego lub masła

 

3 brzoskwinie

sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

600 g jogurtu greckiego

czerwona porzeczka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Suche składniki kruszonki wymieszaj razem. Dodaj schłodzony olej kokosowy lub masło i rozetrzyj palcami tak, aby powstała kruszonka. Wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut do lodówki.
  • Brzoskwinie pokrój na ósemki, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej sokiem z pomarańczy. Na wierzch wysyp kruszonkę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 – 20 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
  • Kruszonkę możesz podawać na ciepło lub zimno z jogurtem greckim i czerwoną porzeczką.