Zapachy, kolory i smaki – za to uwielbiam lato. Za pachnące, dojrzewające w słońcu owoce, za powietrze po burzy i za ciepłe krople deszczu. Lato trwaj ! Brzoskwinie zapiekane pod kokosową kruszonką podane z gęstym jogurtem greckim zajadaliśmy w niedzielny, słoneczny poranek na balkonie. Było pięknie i bardzo smacznie :). Takich poranków również Wam życzę :).
Składniki:
na 4 – 6 porcji
– kruszonka –
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka płatków owsianych
1/3 szklanki brązowego cukru
50 g zimnego oleju kokosowego lub masła
3 brzoskwinie
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
600 g jogurtu greckiego
czerwona porzeczka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Suche składniki kruszonki wymieszaj razem. Dodaj schłodzony olej kokosowy lub masło i rozetrzyj palcami tak, aby powstała kruszonka. Wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut do lodówki.
- Brzoskwinie pokrój na ósemki, przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej sokiem z pomarańczy. Na wierzch wysyp kruszonkę.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 15 – 20 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
- Kruszonkę możesz podawać na ciepło lub zimno z jogurtem greckim i czerwoną porzeczką.