Bruschetta z bobem to symbol prostego jedzenia, które latem celebruję 🙂 Obecnie mamy wspaniałe bogactwo produktów, moja głowa jest pełna pomysłów, jedynie brakuje mi czasu na ich realizację 🙂 Lato jest piękne, nie tylko przez swój krajobraz, ale również przez to wszystko co nam oferuje w postaci warzyw i owoców. Dania staję się nieskomplikowane, proste. Czasem wystarczy pomidor skropiony dobrą oliwą, a do tego chrupiąca bagietka, młode ziemniaki z koperkiem i kefirem czy czereśnie zjadane w ogromnych ilościach 🙂 Lato uwielbiam właśnie za prostotę w kuchni. Mała ilość produktów w jednym daniu, a takie bogactwo smaków, które zostają z nami na kolejne pory roku i za którymi tęsknimy czekając ponownie na ciepłe dni.
Składniki:
1 długa bagietka
3 szklanki bobu
ser feta
kilka łyżek dobrej oliwy
sok z 1/2 cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Zagotowujemy wodę na bób, solimy. Wrzucamy bób i gotujemy około 6-7 minut. Ja osobiście lubię jak jest jeszcze lekko al dente.
- Kiedy bób się gotuje, kroimy bagietkę na ukos, aby uzyskać, jak największe kromki. Skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni z obu stron kilka minut. Następnie nacieramy ząbkiem czosnku.
- Ugotowany bób obieramy. Skrapiamy oliwą, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na kromkach układamy bób, na wierzch kruszymy ser feta, podajemy.