Bliny z łososiem to wspaniała i elegancka przystawka. Idealna na świąteczny stół, ale nie tylko. Ze względu na to, że można ją podawać na wiele sposobów na stałe zagościła w moim imprezowym menu :). Klasyczne bliny przygotowuje się z mąki gryczanej, ja jednak zrobiłam je na bazie mąki pszennej i owsianej i smakują równie dobrze :). Przepisów na bliny jest bardzo wiele. Ja podaję Ci mój sprawdzony przepis, który od czasu do czasu urozmaicam poprzez dodanie mąki pszennej, owsianej lub gryczanej. W zależności od użytej mąki czasem będzie trzeba dodać jej nieco mniej lub więcej, aby uzyskać idealną konsystencję.
Składniki:
bliny
250 g mąki pszennej
100 mąki owsianej lub gryczanej
1 łyżeczka soli
25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
2 szklanki tłustego mleka
1 łyżeczka cukru
50 g masła
1 żółtko
olej rzepakowy do smażenia
śmietana do podania
250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
4 łyżki kaparów
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oraz
200 g wędzonego łososia
świeży koperek
Przygotowanie:
- Mleko podgrzej. 1/3 szklanki ciepłego mleka zalej drożdże z cukrem i łyżką mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do reszty mleka dodaj masło, jeżeli trzeba ponownie podgrzej, aby masło się rozpuściło.
- W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki oraz sól, dodaj mleko z masłem, podrośnięte drożdże oraz żółtko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- W tym czasie wymieszaj śmietanę z posiekanymi kaparami i cebulą pokrojoną w drobną kostkę, Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż bliny z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj ze śmietaną z dodatkami, wędzonym łososiem i koperkiem.