Bliny z łososiem

Bliny z łososiem to wspaniała i elegancka przystawka. Idealna na świąteczny stół, ale nie tylko. Ze względu na to, że można ją podawać na wiele sposobów na stałe zagościła w moim imprezowym menu :). Klasyczne bliny przygotowuje się z mąki gryczanej, ja jednak zrobiłam je na bazie mąki pszennej i owsianej i smakują równie dobrze :). Przepisów na bliny jest bardzo wiele. Ja podaję Ci mój sprawdzony przepis, który od czasu do czasu urozmaicam poprzez dodanie mąki pszennej, owsianej lub gryczanej. W zależności od użytej mąki czasem będzie trzeba dodać jej nieco mniej lub więcej, aby uzyskać idealną konsystencję.

drozdzowe-bliny-686x1024 Bliny z łososiem

Składniki:

bliny

250 g mąki pszennej

100 mąki owsianej lub gryczanej

1 łyżeczka soli

25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

2 szklanki tłustego mleka

1 łyżeczka cukru

50 g masła

1 żółtko

olej rzepakowy do smażenia

śmietana do podania

250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 %

4 łyżki kaparów

1/2 czerwonej cebuli

1 łyżka soku z cytryny

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

oraz

200 g wędzonego łososia

świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzej. 1/3 szklanki ciepłego mleka zalej drożdże z cukrem i łyżką mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Do reszty mleka dodaj masło, jeżeli trzeba ponownie podgrzej, aby masło się rozpuściło.
  3. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki oraz sól, dodaj mleko z masłem, podrośnięte drożdże oraz żółtko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. W tym czasie wymieszaj śmietanę z posiekanymi kaparami i cebulą pokrojoną w drobną kostkę, Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż bliny z obu stron na złoty kolor.
  6. Podawaj ze śmietaną z dodatkami, wędzonym łososiem i koperkiem.