Kiedy Jamie Oliver na swoim fanpage na facebooku umieścił przepis na śniadaniowe donaty – wiedziałam, że muszę je zrobić :). Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zaczęła z przepisem eksperymentować. I tak powstały bezglutenowe donaty na śniadanie. Moje wersja zawiera mieszankę mąki jaglanej i kokosowej. Jamie w swoim przepisie używa mąki pszennej i żytniej, myślę, że ta wersja jest równie świetna i warto ją przetestować, a o to link do oryginalnego przepisu. Ja zrobiłam 4 bardzo duże donaty, ale można zrobić 6 mniejszych – są bardzo syte.
Składniki:
donaty
100 g daktyli (wcześniej namoczonych)
100 g mąki jaglanej
100 g mąki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
30 zmielonych migdałów
szczypta soli
1 jajko
około 120 ml wody
dodatkowo: woda do gotowania donatów i olej kokosowy do smażenia
sos
300 g mrożonych jagód
2 łyżki miodu
kilka łyżek greckiego jogurtu
Przygotowanie:
- Do naczynia malaksera (ja użyłam rozdrabniacza) przełóż namoczone i odsączone daktyle, 2 rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, zmielone migdały, jajko i 120 ml wody. Miksuj pulsacyjnie do momentu, aż składniki się połączą.
- Następnie ciasto wyłóż na deskę podsypaną mąką i chwilę wyrabiaj. Ciasto będzie nieco pękać i się rwać, ale nie przejmuj się tym.
- Ciasto podziel na 4 lub 6 części i uformuj donaty, robiąc na środku dziurkę. Ciasto będzie delikatnie pękać, staraj się je jednak wygładzić, ale nie przejmuj się tym zbyt mocno ponieważ donaty będą gotowane, a wszelkie nierówności zakryje sos.
- W garnku zagotuj wodę i ostrożnie wrzuć donaty, Gotuj przez 5 minut.
- Po tym czasie delikatnie wyjmij z wody, pozwól im przez chwilę obeschnąć.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i smaż donaty na złoto z obu stron.
- Następnie dodaj jagody, miód i podgrzewaj na patelni do momentu aż postanie gęsty sos.
- Podawaj z jogurtem greckim.