Bezglutenowe donaty na śniadanie

Kiedy Jamie Oliver na swoim fanpage na facebooku umieścił przepis na śniadaniowe donaty  – wiedziałam, że muszę je zrobić :). Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zaczęła z przepisem eksperymentować. I tak powstały bezglutenowe donaty na śniadanie. Moje wersja zawiera mieszankę mąki jaglanej i kokosowej. Jamie w swoim przepisie używa mąki pszennej i żytniej, myślę, że ta wersja jest równie świetna i warto ją przetestować, a o to link do oryginalnego przepisu. Ja zrobiłam 4 bardzo duże donaty, ale można zrobić 6 mniejszych – są bardzo syte.

DSC_3219.NEF_-686x1024 Bezglutenowe donaty na śniadanie

DSC_3225.NEF_-686x1024 Bezglutenowe donaty na śniadanie

Składniki:

donaty

100 g daktyli (wcześniej namoczonych)

100 g mąki jaglanej

100 g mąki kokosowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

30 zmielonych migdałów

szczypta soli

1 jajko

około 120 ml wody

dodatkowo: woda do gotowania donatów i olej kokosowy do smażenia

sos

300 g mrożonych jagód

2 łyżki miodu

kilka łyżek greckiego jogurtu

Przygotowanie:

  1. Do naczynia malaksera (ja użyłam rozdrabniacza) przełóż namoczone i odsączone daktyle, 2 rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, zmielone migdały, jajko i 120 ml wody. Miksuj pulsacyjnie do momentu, aż składniki się połączą.
  2. Następnie ciasto wyłóż na deskę podsypaną mąką i chwilę wyrabiaj. Ciasto będzie nieco pękać i się rwać, ale nie przejmuj się tym.
  3. Ciasto podziel na 4 lub 6 części i uformuj donaty, robiąc na środku dziurkę. Ciasto będzie delikatnie pękać, staraj się je jednak wygładzić, ale nie przejmuj się tym zbyt mocno ponieważ donaty będą gotowane, a wszelkie nierówności zakryje sos.
  4. W garnku zagotuj wodę i ostrożnie wrzuć donaty, Gotuj przez 5 minut.
  5. Po tym czasie delikatnie wyjmij z wody, pozwól im przez chwilę obeschnąć.
  6. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju kokosowego i smaż donaty na złoto z obu stron.
  7. Następnie dodaj jagody, miód i podgrzewaj na patelni do momentu aż postanie gęsty sos.
  8. Podawaj z jogurtem greckim.