Bezglutenowe ciasto kokosowe, to propozycja nie tylko dla osób cierpiących na nietolerancję. Jest przyjemnie maślane w smaku z nutą kokosa – myślę, że pozytywnie zaskoczy również osoby, które ze względów zdrowotnych nie muszą rezygnować z glutenu. Kolejnym plusem jest szybkość jego wykonania. Jeżeli nie lubicie skomplikowanych przepisów, ten jest zdecydowanie dla Was :).
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 szklanka wiórków kokosowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia (dla osób z nietolerancją bezglutenowego)
200 g masła
1/2 szklanki cukru
5 jajek
1/2 śmietanki kokosowej
Lukier kokosowy
1 białko
1 szklanka cukru pudru (może być potrzebne więcej wszystko zależy od wielkości białka)
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki wiórków kokosowych i garść do dekoracji
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę (zajmie to kilka minut). Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników. Dodajemy wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Mieszamy na małych obrotach, aż składniki się połączą.
- Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Ciasto jest upieczone, jak wbity w jego środek patyczek będzie całkowicie suchy. Studzimy.
- Białko ubijamy do uzyskania piany następnie dodajemy cukier puder, sok z cytryny, ubijamy mikserem kilka minut. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe.
- Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem, posypujemy pozostałymi wiórkami.