Bezglutenowe ciasto kokosowe

Bezglutenowe ciasto kokosowe, to propozycja nie tylko dla osób cierpiących na nietolerancję. Jest przyjemnie maślane w smaku z nutą kokosa – myślę, że pozytywnie zaskoczy również osoby, które ze względów zdrowotnych nie muszą rezygnować z glutenu. Kolejnym plusem jest szybkość jego wykonania. Jeżeli nie lubicie skomplikowanych przepisów, ten jest zdecydowanie dla Was :).

003.NEF_-1024x685 Bezglutenowe ciasto kokosowe

Składniki:

1 szklanka mąki ryżowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

1 szklanka wiórków kokosowych

3 łyżeczki proszku do pieczenia (dla osób z nietolerancją bezglutenowego)

200 g masła

1/2 szklanki cukru

5 jajek

1/2 śmietanki kokosowej

Lukier kokosowy

1 białko

1 szklanka cukru pudru (może być potrzebne więcej wszystko zależy od wielkości białka)

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki wiórków kokosowych i garść do dekoracji

007.NEF_-1024x685 Bezglutenowe ciasto kokosowe

Przygotowanie:

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę (zajmie to kilka minut). Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku, za każdym razem miksując do połączenia się składników. Dodajemy wszystkie rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Mieszamy na małych obrotach, aż składniki się połączą.
  2. Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Ciasto jest upieczone, jak wbity w jego środek  patyczek będzie całkowicie suchy. Studzimy.
  3. Białko ubijamy do uzyskania piany następnie dodajemy cukier puder, sok z cytryny, ubijamy mikserem kilka minut. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe.
  4. Ostudzone ciasto dekorujemy lukrem, posypujemy pozostałymi wiórkami.