Bezglutenowa tarta z wiśniami

Pyszna, bezglutenowa tarta z wiśniami  – na taki wypiek naszło mnie w ostatni weekend :). Przy okazji tego przepisu podsyłam Wam patent, w jak fajny i prosty sposób można ozdobić wierzch tarty :). Ciasto bezglutenowe nie jest tak elastyczne, jak te robione na mące pszennej. Łatwiej się rwie i kruszy. Mimo, że miałam chęć na plecionkę, wiedziałam że tutaj może się ona nie udać. Postawiłam na wycięte za pomocą foremek kółka o różnej wielkości. Jeżeli nie macie foremek – użyjcie kieliszków, szklanek i nakrętek o różnej wielkości. Sprawdzą się idealnie.

tarta-2-686x1024 Bezglutenowa tarta z wiśniami

 

 

Składniki:

– ciasto –

140 g mąki ryżowej

160 g mąki gryczanej

2 łyżki cukru pudru lub zmielonego na puder cukru trzcinowego lub kokosowego

szczypta soli

175 g zimnego masła lub oleju kokosowego

6 łyżek zimnego mleka lub wody

1 żółtko

– nadzienie –

450 g mrożonych wiśni

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru trzcinowego

dodatkowo: 1 żółtko, 1 łyżka cukru pudru, forma do tarty o średnicy 25 cm, foremki do ciastek

bezglutenowa-tarta-686x1024 Bezglutenowa tarta z wiśniami

Przygotowanie:

  • Obie mąki wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło lub olej kokosowy (możliwe, że trzeba będzie go dodać więcej) i całość posiekaj nożem.
  • Następnie dodaj 1 żółtko, 6 łyżek zimnego mleka lub wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Ciasto rozwałkuj na okrąg większy niż średnica formy do tarty. Ciastem wyłóż spód i boki formy. Resztę ciasta ponownie rozwałkuj i za pomocą foremek powycinaj kółka lub gwiazdki różnej wielkości.
  • Wiśnie wymieszaj z jedną łyżką cukru trzcinowego i mąką ziemniaczaną. Wyłóż na spód tarty.
  • Na wierzchu poukładaj wycięte kółka. Na koniec wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem trzcinowym.
  • Wstaw do piernika na około 40 – 45 minut.
  • Przed krojeniem tarta powinna być całkowicie wystudzona.