Pyszna, bezglutenowa tarta z wiśniami – na taki wypiek naszło mnie w ostatni weekend :). Przy okazji tego przepisu podsyłam Wam patent, w jak fajny i prosty sposób można ozdobić wierzch tarty :). Ciasto bezglutenowe nie jest tak elastyczne, jak te robione na mące pszennej. Łatwiej się rwie i kruszy. Mimo, że miałam chęć na plecionkę, wiedziałam że tutaj może się ona nie udać. Postawiłam na wycięte za pomocą foremek kółka o różnej wielkości. Jeżeli nie macie foremek – użyjcie kieliszków, szklanek i nakrętek o różnej wielkości. Sprawdzą się idealnie.
Składniki:
– ciasto –
140 g mąki ryżowej
160 g mąki gryczanej
2 łyżki cukru pudru lub zmielonego na puder cukru trzcinowego lub kokosowego
szczypta soli
175 g zimnego masła lub oleju kokosowego
6 łyżek zimnego mleka lub wody
1 żółtko
– nadzienie –
450 g mrożonych wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru trzcinowego
dodatkowo: 1 żółtko, 1 łyżka cukru pudru, forma do tarty o średnicy 25 cm, foremki do ciastek
Przygotowanie:
- Obie mąki wymieszaj z solą i cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło lub olej kokosowy (możliwe, że trzeba będzie go dodać więcej) i całość posiekaj nożem.
- Następnie dodaj 1 żółtko, 6 łyżek zimnego mleka lub wody i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Ciasto rozwałkuj na okrąg większy niż średnica formy do tarty. Ciastem wyłóż spód i boki formy. Resztę ciasta ponownie rozwałkuj i za pomocą foremek powycinaj kółka lub gwiazdki różnej wielkości.
- Wiśnie wymieszaj z jedną łyżką cukru trzcinowego i mąką ziemniaczaną. Wyłóż na spód tarty.
- Na wierzchu poukładaj wycięte kółka. Na koniec wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp cukrem trzcinowym.
- Wstaw do piernika na około 40 – 45 minut.
- Przed krojeniem tarta powinna być całkowicie wystudzona.