Batony miodowo orzechowe

Batony miodowo orzechowe – zjedliśmy wszystkie w mgnieniu oka :). Idealne na piknik lub jako przekąska do pracy czy szkoły. W kryzysowych sytuacjach mogą również zastąpić śniadanie. Gdy znudzi nam się przepis bazowy, możemy go urozmaicić suszonymi owocami lub czekoladą :). Przepis jest bardzo prosty i nie sprawi Wam kłopotu :).

DSC_0622-683x1024 Batony miodowo orzechowe

SKŁADNIKI

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

1 szklanka płatków owsianych zwykłych

mała szczypta soli

1 szklanka orzechów (u mnie pół na pół orzechy laskowe i nerkowce)

2 łyżki płynnego oleju kokosowego

3/4 szklanki miodu (użyłam miodu wielokwiatowego marki Huzar)

* użyłam szklanki o pojemności 250 ml

INSTRUKCJA

  • W misce wymieszaj płatki owsiane z solą oraz z grubsza posiekanymi orzechami. 
  • Wlej płynny olej kokosowy oraz miód (warto go przed użyciem lekko podgrzać, aby nabrał płynnej konsystencji). Całość dokładnie wymieszaj. Powinna powstać lepka masa.
  • Masę przełóż do podłużnej formy na tartę lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (od Ciebie zależy kształt batonów) i wyrównaj powierzchnię.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez około 15 – 20 minut, aż batony nabiorą złotego koloru.
  • Po ostudzeniu masę potnij na kawałki(batony).