Batoniki figowe to doskonała przekąska w ciągu dnia, ale również świetny pomysł na jadalny prezent. Wystarczy ładnie zapakować, przewiązać sznureczkiem i gotowe :). Batoniki długo zachowują świeżość i dostarczają sporo energii.
Składniki:
200 g suszonych fig
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki sezamu
szczypta soli
1 szklanka płatków owsianych
3 łyżki oleju kokosowego
gorąca woda do namoczenia fig
Przygotowanie:
- Figi pokrój na kawałki i zalej gorącą wodą. Odstaw na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Do naczynia blendera lub malaksera przełóż nasiona słonecznika, migdały i zmiksuj na grubą mąkę. Dodaj płatki owsiane, sól oraz sezam i dokładnie wymieszaj.
- Figi zmiksuj razem z 3 łyżkami wody z moczenia. Dodaj olej kokosowy oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do płaskiej blaszki, keksówki lub podłużnej foremki do tarty wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ugnieć i wyrównaj łyżką.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 – 25 minut do delikatnego zrumienienia.
- Po tym czasie wyjmij z piekarnika i studź w blasze przez 10 minut. Jeszcze ciepłą masę pokrój na podłużne batony i zostaw, aby całkowicie wystygły.