Wieści niosą, że na kilka dni ponownie zawitają do nas upały 😉 Dlaczego zatem nie zjeść na śniadanie lodów? Bananowe nice cream, to chyba najzdrowsza wersja lodów, jaką zdarzyło mi się zjeść 🙂 Nie wiem jak to się stało, że zrobiłam je dopiero teraz! Są tak pyszne i kremowe, że zniknęły ze słoiczka w ekspresowym tempie 😉 Ekspresowo również się je robi, pod warunkiem, że w zamrażalce będą czekać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki banany – dalej już pójdzie gładko 🙂
Nice cream to nic innego jak wegańskie lody bananowe, które stały się hitem instagrama 😉 Nazwa zaintrygowała mnie od razu. Ze względu na to, że podawałam je na śniadanie, dodatkowo urozmaiciłam świeżymi owocami i czekoladową granolą, na którą przepis znajdziecie tutaj. Nice cream, to również doskonała propozycja deseru, która na pewno zaskoczy Waszych gości, posmakuje również dzieciom i lodożercom 😉
Składniki:
2 zamrożone banany
łyżka masła orzechowego
świeże owoce (u mnie jeżyny i borówki)
czekoladowa granola
Przygotowanie:
- Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do woreczka na mrożonki i wkładamy do zamrażalnika na całą noc lub kilka godzin. Ja zazwyczaj mam już wcześniej przygotowane i pomrożone porcje banana.
- Jeżeli mamy dobrej mocy blender wystarczy, że banany przełożymy do naczynia i zmiksujemy razem z masłem orzechowym do uzyskania kremowej konsystencji. Jeżeli obawiamy się uszkodzenia blendera, przed miksowaniem pozostawmy banany na 10 minut w temperaturze pokojowej.
- Możemy podawać same. U mnie jednak z czekoladową granolą i świeżymi owocami 🙂