Staropolski wypiek – babka muślinowa, inaczej zwana petynetową. Przepis czasochłonny z dużą ilością żółtek, ale wart tego czasu oczekiwania i ubijania ;). Babka drożdżowa jest tak pyszna, że jedynie ubrana w skórkę cytrynową i świeże, wiosenne kwiaty :). Damy jej ciepło, ciszę i spokój podczas wyrastania, a odwdzięczy się pięknym aromatem i delikatnością. Długo zachowa również świeżość.
Składniki:
12 żółtek
150 g cukru
130 g mąki
60 ml mleka
25 g świeżych drożdży
50 g masła
do wyboru: skórka z cytryny lub pomarańczy, esencja waniliowa, bakalie, cukier puder
* podane w przepisie składniki są na małą formę do babki, jeżeli dysponujesz większą to należy podwoić ilość składników
* do dekoracji użyłam jadalnych kwiatów forsycji i fiołka wonnego
Przygotowanie:
- Podgrzej mleko, dodaj do niego po łyżce mąki i cukru oraz pokruszone drożdże, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp cukier i dodaj żółtka, miskę ustaw nad garnkiem z parującą wodą. Ważne, aby miska nie dotykała wody.
- Ubijaj trzepaczką lub mikserem do uzyskania jasnej, gęstej i puszystej masy. Zajmie to około 10 minut.
- Po tym czasie odstaw miskę, aby masa ostygła.
- W tym czasie rozpuść masło i również przestudź.
- Do ciepłej, ale nie gorącej masy jajecznej dodaj resztę mąki, zaczyn i miksuj przez około 2 – 3 minuty.
- Następnie dodaj masło i skórkę otartą z cytryny i miksuj przez kolejne 2 – 3 minuty.
- Powstałe ciasto będzie płynne, dlatego nie będzie się nadawało do ręcznego wyrabiania. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny do podwojenia swojej objętości.
- Wyrośnięte ciasto wymieszaj i przelej do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.
- Piecz w 150 – 160 stopniach przez około 35 – 40 minut. Babka muślinowa za sprawą dużej ilości żółtek szybko się rumieni, a więc miej na nią oko :).