Babka maślana aromatyzowana skórką z klementynki

Babka maślana aromatyzowana skórką z klementynki – od razu można poczuć zapach nadchodzących świąt :). Pysznie maślana, przełamana cytrusowym aromatem. Nie wspomnę o boskim połączeniu czekolady ze skórką z klementynki :). Koniecznie musicie spróbować i poczuć odrobinę kulinarnej magii :).

DSC_5595-2-683x1024 Babka maślana aromatyzowana skórką z klementynki

SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej

200 g cukru trzcinowego (może być zwykły)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

200 g masła

3 jajka

1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem z wanilią)

sok i skórka z 4 klementynek

50 ml śmietanki kremówki

100 g gorzkiej czekolady

skórka z klementynki do dekoracji

* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

* użyłam małej formy do babki

INSTRUKCJA

    • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
    • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
    • Sok z klementynek wymieszaj ze śmietanką.
    • Masło z cukrem i skórką klementynki utrzyj na puch (zajmie to kilka minut). Następnie dodawaj po 1 jajku za każdym razem ponownie miksując aby składniki się połączyły.
    • Do masy maślanej wsyp część mąki zmiksuj, wlej śmietankę zmiksuj i dodaj resztę mąki. Całość jeszcze przez chwilę miksuj, ale jedynie do połączenia się składników.
    • Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz przez 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ostudzoną babkę. Możesz również udekorować świeżo startą skórką z klementynki.