Babka maślana aromatyzowana skórką z klementynki – od razu można poczuć zapach nadchodzących świąt :). Pysznie maślana, przełamana cytrusowym aromatem. Nie wspomnę o boskim połączeniu czekolady ze skórką z klementynki :). Koniecznie musicie spróbować i poczuć odrobinę kulinarnej magii :).
SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej
200 g cukru trzcinowego (może być zwykły)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
3 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć lub zastąpić cukrem z wanilią)
sok i skórka z 4 klementynek
50 ml śmietanki kremówki
100 g gorzkiej czekolady
skórka z klementynki do dekoracji
* wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
* użyłam małej formy do babki
INSTRUKCJA
-
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
-
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
-
- Sok z klementynek wymieszaj ze śmietanką.
-
- Masło z cukrem i skórką klementynki utrzyj na puch (zajmie to kilka minut). Następnie dodawaj po 1 jajku za każdym razem ponownie miksując aby składniki się połączyły.
-
- Do masy maślanej wsyp część mąki zmiksuj, wlej śmietankę zmiksuj i dodaj resztę mąki. Całość jeszcze przez chwilę miksuj, ale jedynie do połączenia się składników.
-
- Ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz przez 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ostudzoną babkę. Możesz również udekorować świeżo startą skórką z klementynki.