Babeczki marchewkowe

Wilgotne, o korzennym aromacie babeczki marchewkowe – zdecydowanie należą do moich ulubionych wypieków. Skórka z pomarańczy nadaje im wyjątkowego smaku i sprawia, że na jednej babeczce się nie kończy 🙂 Bardzo polecam.

muffinki-marchewkowe-686x1024 Babeczki marchewkowe

Składniki:

na 10 wysokich babeczek

1/2 kostki miękkiego masła (100 g)

1/2 szklanki cukru pudru

2 jajka

1/2 szklanki mleka

skórka i sok z 1 pomarańczy

2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach

1,5 szklanki mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem

250 g serka mascarpone

2 płaskie łyżki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

do dekoracji skórka otarta z pomarańczy

marchewkowe-babeczki-686x1024 Babeczki marchewkowe

Przygotowanie:

  1. W dużej misce ucieraj masło razem z cukrem pudrem, aż stanie się puszyste (około 5 minut).
  2. Następnie do masła dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując przez chwilę.
  3. Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i mleko, ponownie miksuj do połączenia się składników.
  4. Do miski dodaj startą marchew, przesiej mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie szpatułką.
  5. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom) przez 25 minut.
  6. Przygotuj krem. Do miski przełóż mascarpone, cukier puder oraz sok z cytryny i chwilę miksuj na wysokich obrotach.
  7. Włóż do lodówki na czas pieczenia i studzenia babeczek. Następnie udekoruj babeczki kremem i skórką z pomarańczy.