Wilgotne, o korzennym aromacie babeczki marchewkowe – zdecydowanie należą do moich ulubionych wypieków. Skórka z pomarańczy nadaje im wyjątkowego smaku i sprawia, że na jednej babeczce się nie kończy 🙂 Bardzo polecam.
Składniki:
na 10 wysokich babeczek
1/2 kostki miękkiego masła (100 g)
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
skórka i sok z 1 pomarańczy
2 marchewki starte na tarce o grubych oczkach
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
krem
250 g serka mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
do dekoracji skórka otarta z pomarańczy
Przygotowanie:
- W dużej misce ucieraj masło razem z cukrem pudrem, aż stanie się puszyste (około 5 minut).
- Następnie do masła dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując przez chwilę.
- Dodaj skórkę i sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy i mleko, ponownie miksuj do połączenia się składników.
- Do miski dodaj startą marchew, przesiej mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia, wymieszaj dokładnie szpatułką.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom) przez 25 minut.
- Przygotuj krem. Do miski przełóż mascarpone, cukier puder oraz sok z cytryny i chwilę miksuj na wysokich obrotach.
- Włóż do lodówki na czas pieczenia i studzenia babeczek. Następnie udekoruj babeczki kremem i skórką z pomarańczy.