Zrobiło się gorąco! Czas na arbuzowe inspiracje 🙂 Szukając sposobów na letnie orzeźwienie, pomyślałam, że doskonale sprawdzi się do tego soczysty arbuz. Mimo, że składa się w 92% z wody i zawiera niewielką ilość witamin – wielu z nas go uwielbia. Jest idealny w upalne dni, doskonale gasi pragnienie i co ważne w przypadku sportowców, wspomaga proces regeneracji mięśni, polepsza również przemianę materii. Latem zawsze znajduje się u nas w lodówce. Po powrocie z pracy w dusznej komunikacji, po wycieczce rowerowej – schłodzony plaster arbuza przyjemnie koi i nawadnia organizm. Pomyślałam, że tym razem go urozmaicę i tak wpadłam na pomysł lodów arbuzowych oraz owocowej pizzy, której bazą jest ta wspaniała roślina z rodziny dyniowatych 🙂 W okresie letnim często rezygnujemy z cięższych słodkości, a moje dzisiejsze propozycje doskonale rekompensują ich brak.
Składniki:
Lody arbuzowe:
kilka plastrów arbuza pokrojonych w trójkąty
100 g gorzkiej czekolady
posiekane orzechy
patyczki do lodów
Pizza arbuzowa:
kilka plastrów arbuza pokrojonych w trójkąty
ser feta pokrojony w kostkę
świeże owoce: truskawki, maliny, kiwi itp.
posiekana świeża mięta i bazylia
Przygotowanie:
- Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Plastry arbuza obtaczamy w czekoladzie, posypujemy posiekanymi orzechami i wkładamy do zamrażarki na kilka minut.
- Aby przygotować pizzę owocową, na pokrojonych plastrach arbuza układamy świeże owoce, posypujemy miętą. Na innych kawałkach układamy pokrojoną w kostkę fetę, plasterki truskawek i posiekaną bazylię. Porządnie schładzamy.