Zupa z botwiny

Zupa z botwiny to jedno z moich ulubionych, wiosennych dań. Robi się ją bardzo prosto i szybko, cała trudność polega na odpowiednim wyważeniu smaku słonego, słodkiego i kwaśnego. Ja dodatkowo do mojej wersji tej bardzo dobrze znanej zupy dodaję fetę, która świetnie komponuje się z resztą składników. Botwina to nic innego jak liście i korzenie buraka ćwikłowego, w mojej kuchni stosuję ją zazwyczaj do zup, ale nie tylko. Liście botwiny świetnie smakują na surowo i idealnie sprawdzają się wiosną w sałatkach.

Zupa-z-botwinki-1024x685 Zupa z botwiny

Składniki:

1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego ewentualnie wody

2 pęczki botwinki

1/2 kg ziemniaków (najlepiej młodych)

2 ząbki czosnku

1 pęczek świeżego koperku

1 łyżka masła

1 łyżka oleju rzepakowego

4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

ser feta

sól i pieprz

szczypta cukru

około 1,5 -2 łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki myjemy (jeżeli używamy młodych nie obieramy) i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oleju, dodajemy ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy kilka minut, aby ziemniaki się zarumieniły.
  2. Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i drobno kroimy, dodajemy do ziemniaków. Następnie siekamy łodyżki i również dodajemy do ziemniaków. Posiekane liście botwinki dodajemy na sam koniec gotowania.
  3. Po kilku minutach zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy posiekane liście i gotujemy jeszcze około 2 minut. Następnie dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz octem lub sokiem z cytryny, tak aby uzyskać słodko – słono – kwaśny smak.
  5. Do śmietany dodajemy kilka łyżek wywaru, mieszamy i dopiero taką zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy.
  6. Dekorujemy świeżym koperkiem oraz serem feta pokrojonym w kostkę.