Zupa krem z batatów i czerwonej papryki

Wędzona papryka – tak pachnie jesień ! Uwielbiam jej dymny posmak i dla mnie to składnik, którego nie może zabraknąć w jesiennych daniach. Zupa krem z batatów i czerwonej papryki sama w sobie jest bardzo słodka i mało wyraźna w smaku, jednak podkręcona chili i wędzoną papryką zyskuje nowy wymiar.

DSC_2932-3-686x1024 Zupa krem z batatów i czerwonej papryki

Składniki:

2 bataty

2 czerwone papryki

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka wędzonej papryki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 litr wody lub bulionu warzywnego

dodatkowo: świeże chili, papryka wędzona

Przygotowanie:

  • Bataty obierz, pokrój w kostkę, papryki pozbaw gniazd nasiennych i również pokrój w kostkę.
  • Cebulę i czosnek dość drobno posiekaj.
  • W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek, paprykę wędzoną i smaż przez chwilę. Na tym etapie można też dodać kilka plasterków świeżego chilli. Dorzuć pokrojone bataty, paprykę i smaż kilka minut na średnim ogniu.
  • Zalej warzywa wodą i gotuj, aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładki krem, spróbuj i ewentualnie jeszcze raz dopraw.
  • Przed podaniem posyp wędzoną papryką i plasterkami chilli.