Zupa dyniowa – przepis podstawowy

Stało się – przyszła jesień. Dzisiaj na moim stole zagościła pierwsza zupa dyniowa – przepis podstawowy.  Bardzo szybka w przygotowaniu z użyciem mało skomplikowanych przypraw. Jeżeli mieliście do czynienia w kuchni z dynią – wiecie już, że jest ona bardzo uniwersalnym warzywem i pasuje do wielu dań wytrawnych i deserów. Dodatkowo ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. ma niewiele kalorii i jest bogata w cynk.

 

Składniki:

1/2 dyni (około 4 – 5 szklanek pokrojonej) – u mnie dynia zielona

2 łyżki masła

1 cebula

2 małe ząbki czosnku

3 plasterki chilli (można dać mniej lub więcej)

około 1 litra bulionu warzywnego (domowego)

sól i pieprz do smaku

1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

dodatkowo: bagietka, gęsta śmietana lub jogurt grecki, pestki dyni, lub czarny sezam

krem-z-dyni Zupa dyniowa - przepis podstawowy

Przygotowanie:

  1. Masło rozgrzewamy na patelni dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i smażymy przez około 5 minut. Możemy podlać nieco wodą, aby zbytnio się nie zrumieniła, pod koniec dodajemy posiekane ząbki czosnku i chilli i jeszcze chwilę smażymy.
  2. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, solimy i pieprzymy. Całość smażymy przez kilka minut.
  3. Następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż dynia będzie miękka.
  4. Następnie miksujemy do uzyskania kremu. Doprawiamy gałką muszkatołową i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Jeżeli będzie za=byt gęsta – dodajemy więcej bulionu. Ponownie zagotowujemy i wyłączamy gaz.
  5. Podajemy z grzankami, kleksem gęstej śmietany lub jogurtu greckiego i prażonymi pestkami dyni lub czarnym sezamem.