Zielony koktajl z kiwi

Mamy początek astronomicznej wiosny, a więc nie mogło zabraknąć zieleni – koloru, który chyba najbardziej się z wiosną kojarzy. Zielony koktajl z kiwi przyda się tym, co lubią proste śniadania i tym, którzy na wiosnę potrzebują oczyszczenia i lżejszej diety. Awokado to źródło silnych przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i potasu. Kiwi i ananas są dobre nie tylko na odchudzanie. Kiwi dostarczy nam witaminy C i minerałów, takich jak: magnez, potas i cynk. Z kolei ananas jest źródłem manganu, żelaza i miedzi, które mają pozytywny wpływ na kondycję naszych kości. Szpinak podobnie jak awokado jest bogaty w potas i kwas foliowy, ale też beta – karoten i witaminę C. Chyba nie muszę Was dłużej namawiać na tak dużą porcję zdrowia ? Smacznego !

koktajl-742x1024 Zielony koktajl z kiwi
szklane pucharki – www.villanostalgia.pl

Składniki:

1 kiwi

1/2 gruszki

1/2 jabłka

1/2 awokado

1 plaster świeżego ananasa

garść szpinaku

sok  z połowy cytryny

1 szklanka wody mineralnej

ewentualnie ulubione słodzidło

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki koktajlu umieść w naczyniu blendera, zalej wodą i zacznij miksować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
  2. Spróbuj, jeżeli koktajl jest dla Ciebie zbyt mało słodki – dodaj ulubione słodzidło. Możliwe, że będzie też trzeba dodać nieco więcej wody lub soku z cytryny. Znajdź swój smak.
  3. Koktajl najlepiej spożyć zaraz po przygotowaniu – zachowuje najwięcej wartości.