Wytrawna tarta z pomidorami

Czekałam na te pyszne, pachnące pomidory i chociaż sezon na nie dopiero się rozkręca, to nie mogła się powstrzymać i tak powstała ta wytrawna tarta z pomidorami :). Doskonale sprawdziła się na ostatnim pikniku, równie dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Obowiązkowo skropiona oliwą wymieszaną z octem balsamicznym :).tarta-z-pomidorami-i-parmezanem-683x1024 Wytrawna tarta z pomidorami

SKŁADNIKI

200 g mąki pszennej

porządna szczypta soli

100 g zimnego masła

1 małe jajko

2 łyżki kefiru

– nadzienie –

200 ml śmietanki kremówki

1 jajko

2 łyżki świeżo startego parmezanu

sól i pieprz

kilka pomidorów (najlepiej różne rodzaje)

świeża bazylia

oliwa i ocet balsamiczny do podania

średnia forma na tartę

INSTRUKCJA

  • Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto, uformuj je w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na godzinę.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  • Śmietankę kremówkę wymieszaj z jajkiem i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.
  • Ciasto rozwałkuj na koło o średnicy nieco większej niż forma do tarty. 
  • Ciasto przełóż do formy na tartę, dociskając je do boków. Spód nakłuj widelcem. Piecz z obciążeniem (formę z ciastem wyłóż papierem do pieczenie i wysyp groch lub fasolę) przez 15 minut.
  • Po tym czasie zdejmij obciążenie, na spód wylej śmietanowe nadzienie. Ponownie wstaw do piekarnia i piecz do momentu, aż masa się zetnie.
  • Pomidory pokrój na plasterki, koktajlowe na połówki.
  • Pokrojone pomidory ułóż na wierzchu podpieczonej tarty, posól i piecz jeszcze przez około 10 minut.
  • Tarta dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, udekorowana bazylią i skropiona oliwą wymieszaną z octem balsamicznym.