Wieniec ptysiowy przekładany kremem mascarpone i truskawkami

Wieniec ptysiowy przekładany kremem mascarpone i truskawkami to jeden z moich ulubionych, letnich deserów :). Smakuje obłędnie i pięknie się prezentuje. To taka moja wersja wspaniałego, francuskiego deseru o nazwie Paris – Brest, którego historia sięga 1891 roku. We Francji cieszy się ogromną popularnością i czaruje podniebienia turystów. Bardzo polecam.

DSC_1344-683x1024 Wieniec ptysiowy przekładany kremem mascarpone i truskawkami

 

SKŁADNIKI

1 porcja ciasta parzonego z tego przepisu

garść migdałów

250 g serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

2 łyżki cukru pudru (można dodać więcej)

3/4 szklanki posiekanych truskawek

cukier puder

INSTRUKCJA

  • Przygotuj ciasto parzone zgodnie z przepisem. Przełóż je do worka cukierniczego. Na papierze do pieczenie odrysuj okrąg o średnicy około 23 centymetrów. Następnie wzdłuż odrysowanego koła wyciśnij wałek ciasta, następnie od wewnętrznej strony powtórz czynność. 3 wałek ciasta wyciśnij na wierzchu na linii łączącej dwa wcześniej wyciśnięte wałki. Ciasto posyp migdałami, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 25 minut.
  • Przygotuj krem, mascarpone zmiksuj razem ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Powinien powstać gęsty krem.
  • Po ostudzeniu przekrój upieczony wieniec z ciasta parzonego wzdłuż na pół, dolną część przełóż kremem i posyp truskawkami. Przykryj górną częścią ciasta i posyp cukrem pudrem.