Wegański krem różany

Turcja – to z nią kojarzy mi się ten deser :). Kardamon, woda różana, wanilia – składniki wielu tureckich deserów. Ten wegański krem różany zapewne nie każdemu przypadnie do gustu. Ja jednak lubię różany posmak. Do przepisu dodaję sok z cytryny, aby całość nie wyszła zbyt mdła. Desery różane trzeba po prostu lubić. Niektórzy wolą róże wąchać, a nie jeść :).

weganski-deser-686x1024 Wegański krem różany

Składniki:

na 2 duże lub 4 małe porcje

75 g orzechów nerkowca namoczonych przez noc

1 puszka dobrej jakości mleka kokosowego

2 łyżki syropu z daktyli

1 – 2 łyżki wody różanej

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 łyżka soku z cytryny

szczypta kardamonu

szczypta soli

kawa-686x1024 Wegański krem różany

Przygotowanie:

  • Do naczynia blendera przełóż namoczone przez noc orzechy nerkowca (bez wody w której się moczyły).
  • Dodaj mleko kokosowe, syrop z daktyli, 1 łyżkę wody różanej, esencję waniliową oraz szczyptę soli, kardamonu i sok z cytryny.
  • Miksuj do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Spróbuj, ewentualnie dodaj nieco wody różanej lub soku z cytryny. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin.
  • Użycie syropu z daktyli jest konieczne jeżeli chcesz uzyskać bladoróżowy kolor.
  • Udekoruj świeżymi lub suszonymi płatkami róż i na przykład konfiturą z róży lub pistacjami.