Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami

Jeżeli jeszcze nie przekonaliście się do roślinnych deserów, ta Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami na pewno to zmieni :). Jest obłędna, smakuje doskonale.  Zalewa z ciecierzycy, czyli tzw. aquafaba brzmi dziwnie i mało smacznie? Przygotujcie ten mus, a na pewno zmienicie zdanie ;). Mus smakuje naprawdę świetnie i na pewno nie wyczujecie jego puszkowego pochodzenia ;). Tartę bardzo polecam – jest idealna.

tarta-686x1024 Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami

tarta-weganska-686x1024 Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami

Składniki:

– spód –

200 g suszonych fig (około 3/4 szklanki)

1 szklanka pestek słonecznika lub ulubionych orzechów

1 szklanka płatków owsianych górskich

2 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki oleju kokosowego

– mus czekoladowy –

zalewa z 1 puszki ciecierzycy (ciecierzycę można upiec z tego przepisu)

szczypta soli

2 łyżki cukru pudru trzcinowego lub innego słodzidła

150 g gorzkiej czekolady (minimum 70%)

– frużelina wiśniowa –

2 szklanki mrożonych wiśni ( u mnie firmy Hortex)

1 szklanka wody

w zależności od stopnia słodyczy owoców 1 – 2 łyżki ulubionego słodzidła

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody

dodatkowo: gorzkie kakao do dekoracji

czekoladowa-tarta-686x1024 Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami

Przygotowanie:

  • Figi zalej gorącą wodą i odstaw na 20 minut.
  • W tym czasie przygotuj frużelinę wiśniową. W garnku zalej wiśnie szklanką wody, dodaj słodzidło i doprowadź do wrzenia. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą i stopniowo zacznij wlewać do wiśni. Po chwili całość powinna zgęstnieć i mieć konsystencję gęstego kisielu. Odstaw do ostudzenia.
  • Przygotuj spód. Płatki owsiane oraz nasiona słonecznika przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na dość duże okruchy. Następnie dodaj gorzkie kakao, olej kokosowy i namoczone figi oraz około 8 łyżek wody z namoczonych fig. Ponownie zmiksuj na lepką papkę. Jeżeli wyjdzie za sucha dodaj jeszcze nieco wody pozostałej z moczenia fig lub oleju kokosowego. Tak przygotowaną masą wyłóż spód tortownicy lub formy do tarty. I teraz masz wybór: spód możesz wstawić do zamrażarki na godzinę lub do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Pieczona masa będzie twardsza i bardziej chrupiąca, mrożona za to bardziej wilgotna i lepka. Wybór należy do Ciebie, ja tym razem piekłam :).
  • Przygotuj mus. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj słodzidło i odstaw do ostudzenia. Zalewę z ciecierzycy, czyli tzw. aquafabę przelej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli i ubijaj przez około 6- 7 minut, aż masa będzie sztywna (będzie przypominać ubitą pianę z białek). Jak masa jest gotowa, zacznij do niej stopniowo wlewać rozpuszczoną czekoladę (nie może być gorąca, a jedynie lekko ciepła i płynna). Delikatnie wymieszaj całość łopatką.
  • Na spód tarty wyłóż wiśnie, następnie mus czekoladowy i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie mus zgęstnieje.
  • Na sam koniec posyp wierzch gorzkim kakao.