Truskawkowy sernik na zimno

Zapachniało latem ! Aksamitnie kremowy, truskawkowy sernik na zimno – od takiego deseru zdecydowanie można się uzależnić. Sezon na truskawki w pełni,  warto to wykorzystać i zrobić sobie małą przyjemność. Starałam się wybierać takie składniki, aby ten sernik był maksymalnie zdrowy i nie stracił nic ze swojego wspaniałego smaku. Bardzo polecam, to piękny i pyszny deser :).

 

sernik-na-zimno-651x1024-1-651x1024 Truskawkowy sernik na zimno

Składniki:

500 g śmietankowego twarogu (ewentualnie gotowego, zmielonego)

600 g truskawek

1/2 szklanki ksylitolu lub białego cukru (można zwiększyć ilość)

20 g żelatyny (można zastąpić odpowiednią ilością agaru)

100 g namoczonych przez noc daktyli

2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 szklanki migdałów w całości

3 łyżki oleju kokosowego o stałej konsystencji

dodatkowo: świeże owoce i mięta do dekoracji

tortownica o średnicy 20 cm (może być większa, sernik wyjdzie niższy)

truskawkowy-sernik-na-zimno-686x1024-1-686x1024 Truskawkowy sernik na zimno

 

Przygotowanie:

  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
  • Migdały umieść w malakserze (lub blenderze) i zmiksuj na mąkę. Dodaj 1 szklankę wiórków kokosowych oraz 3 łyżki oleju kokosowego, odsączone daktyle i ponownie zmiksuj. Dodaj kolejną szklankę wiórków kokosowych i dokładniej wymieszaj, już nie miksuj. Powinna powstać gęsta, lepka masa. Jeżeli będzie zbyt sucha, należy dodać nieco więcej oleju kokosowego lub wody z moczenia daktyli.
  • Tak powstałą masą wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki.
  • Truskawki dokładnie zmiksuj z cukrem. Jeżeli są mało słodkie, można dodać nieco więcej słodzidła.
  • Twaróg również zmiksuj za pomocą blendera, dodaj truskawki i powtórz czynność. Używam twarogu, który nie jest mielony dlatego niezbędne jest jego zblendowanie, aby uzyskać gładką konsystencję. Taki twaróg można zastąpić również dobrej jakości gotowym, już zmielonym. Powinniśmy uzyskać mniej więcej 1 litr masy sernikowej, jeżeli wyjdzie więcej – należy dodać nieco więcej żelatyny.
  • Żelatynę dokładnie wymieszaj z 1/4 szklanki bardzo ciepłej wody, po czym dodaj do sernikowej masy i wymieszaj za pomocą trzepaczki lub zmiksuj blenderem.
  • Masę wylej na kokosowy spód. Najlepiej zrobić to przez gęste sitko, pozbędziemy się w ten sposób grudek, a masa stanie się aksamitnie kremowa.
  • Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki, aby stężał
  • Następnie zdejmij obręcz tortownicy i udekoruj świeżymi, sezonowymi owocami i miętą.