Truskawkowy pudding z tapioki

W mojej kuchni właśnie rozpoczął się sezon na truskawki :). Na początek proponuję Wam truskawkowy pudding z tapioki :). Idealna propozycja na letnie śniadanie. Taki pudding możecie dodatkowo podać z gęstym jogurtem greckim. Ja tym razem tapiokę gotowałam na wodzie, śmiało możecie jednak użyć mleka kokosowego, które dodatkowo wzbogaci smak.

tapioka-686x1024 Truskawkowy pudding z tapioki

Składniki:

1/4 szklanki tapioki

400 ml wody lub mleka

1 kg truskawek

2 – 3 łyżki ulubionego słodziła

Przygotowanie:

  • Tapiokę zalej wodą lub mlekiem i odstaw na godzinę.
  • Truskawki zmiksuj na mus. Dosłódź jeżeli jest taka potrzeba.
  • Tapiokę wraz z wodą z moczenia przelej do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie całość powinna zgęstnieć. Pod koniec gotowania dodaj około 2/3 musu truskawkowego i 1 łyżkę słodzidła. Wymieszaj.
  • Ugotowaną tapiokę przelej do ozdobnych słoiczków (zostaw nieco miejsca na truskawkowy mus). Odstaw do wystudzenia.
  • Po tym czasie, do słoiczków wlej mus truskawkowy i wstaw do lodówki do schłodzenia.
  • Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.