Kto powiedział, że tosty muszą być zrobione z pieczywa 🙂 ? Tosty z batatów to wspaniałe, zdrowe i wiosenne śniadanie. Doskonały pomysł na urozmaicenie sobie najważniejszego posiłku w ciągu dnia, a przy tym dostarczenie organizmowi wielu wartościowych składników. Jedzenie słodkich ziemniaków dobrze wpływa na nasz wzrok i pamięć. Bataty zawierają sporo minerałów i są bogate w beta – karoten. Z kolei awokado mimo, że jest najbardziej kalorycznym owocem, to jego tłuszcz bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Jest bogate w potas, w witaminy C, E i A, z grupy B oraz kwas foliowy. Mam nadzieję, że skutecznie Was przekonałam do tego dania 🙂 ?
Składniki:
na 2 porcje
1 batat
1/2 awokado
2 – 3 jajka
kiełki rzodkiewki
– pesto szpinakowe –
3 garście świeżego szpinaku
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki nasion słonecznika
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki pesto umieść w naczyniu blendera i zmiksuj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
- Ugotuj jajka na miękko lub tak jak lubisz. Awokado pokrój na plasterki.
- Batata wyszoruj szczoteczką do warzyw, umyj i wysusz. Pokrój na średniej grubości plastry. Posmaruj je oliwą i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, do miękkości (ja użyłam patelni grillowej).
- Gotowe bataty posmaruj pesto, obłóż plasterkami awokado i połówkami jajka.
- Posyp kiełkami rzodkiewki i przypraw solą i pieprzem