Tosty z batatów

Kto powiedział, że tosty muszą być zrobione z pieczywa 🙂 ? Tosty z batatów to wspaniałe, zdrowe i wiosenne śniadanie. Doskonały pomysł na urozmaicenie sobie najważniejszego posiłku w ciągu dnia, a przy tym dostarczenie organizmowi wielu wartościowych składników. Jedzenie słodkich ziemniaków dobrze wpływa na nasz wzrok i pamięć. Bataty zawierają sporo minerałów i są bogate w beta – karoten. Z kolei awokado mimo, że jest najbardziej kalorycznym owocem, to jego tłuszcz bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. Jest bogate w potas, w witaminy C, E i A, z grupy B oraz kwas foliowy. Mam nadzieję, że skutecznie Was przekonałam do tego dania 🙂 ?

tosty-680x1024 Tosty z batatów

Składniki:

na 2 porcje

1 batat

1/2 awokado

2 – 3 jajka

kiełki rzodkiewki

– pesto szpinakowe –

3 garście świeżego szpinaku

1/3 szklanki oleju

1/3 szklanki nasion słonecznika

1 mały ząbek czosnku

2 łyżki soku z cytryny

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

tosty-z-batatow-686x1024 Tosty z batatów

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki pesto umieść w naczyniu blendera i zmiksuj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
  2. Ugotuj jajka na miękko lub tak jak lubisz. Awokado pokrój na plasterki.
  3. Batata wyszoruj szczoteczką do warzyw, umyj i wysusz. Pokrój na średniej grubości plastry. Posmaruj je oliwą i smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, do miękkości (ja użyłam patelni grillowej).
  4. Gotowe bataty posmaruj pesto, obłóż plasterkami awokado i połówkami jajka.
  5. Posyp kiełkami rzodkiewki i przypraw solą i pieprzem