Tort cytrynowy z makiem i lemon curd

Orzeźwiający, mocno cytrynowy i nie za słodki – po prostu pyszny ! Tort cytrynowy z makiem i lemon curd na stałe zagościł w moim repertuarze. Za sprawą lekkiej, wiosennej dekoracji prezentuje się naprawdę świetnie. Warto i na to zwrócić uwagę – w końcu jemy oczami :). Z kolei dodatek maku i lemon curd sprawia, że tort nabiera charakteru. Bardzo polecam do niedzielnej kawy i na świąteczny, wielkanocny stół.

cytrynowy-tort-686x1024 Tort cytrynowy z makiem i lemon curd

tort-686x1024 Tort cytrynowy z makiem i lemon curd

Składniki:

ciasto

150 g masła w temperaturze pokojowej

100 g cukru pudru

4 duże jajka w temperaturze pokojowej

30 g maku

300 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z 2 cytryn (pamiętaj aby cytryny wcześniej sparzyć gorącą wodą)

100 ml soku cytryny

syrop cytrynowy

100 g cukru pudru

110 ml soku z cytryny

krem do przełożenia tortu

500 g serka mascarpone

1 porcja lemon curd z tego przepisu

dodatkowo: pistacje, świeże kwiaty, mięta i plasterki cytryny do dekoracji tortu, tortownica o średnicy 23 cm

tort-z-lemon-curd-686x1024 Tort cytrynowy z makiem i lemon curd

lemon-curd-719x1024 Tort cytrynowy z makiem i lemon curd

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki nasmaruj tłuszczem.
  2. Utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na puszysty krem (zajmie to kilka minut).
  3. Następnie do masła zacznij pojedynczo dodawać jajka – za każdym razem miksując całość.
  4. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz skórkę i sok z cytryny. Całość wymieszaj dokładnie szpatułką. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj powierzchnię.
  5. Wstaw do piekarnia i piecz przez 40 minut do tzw. suchego patyczka.
  6. Bardzo możliwe, że będzie trzeba wyrównać wierzch upieczonego ciasta, ścinając nie równo wyrośniętą powierzchnię.
  7. Aby przygotować syrop cytrynowy wsyp do rondelka cukier puder i wlej sok cytrynowy. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się rozpuści.
  8. Przygotuj krem. Do miski przełóż serek mascarpone i przez chwilę miksuj na wysokich obrotach. Dodaj 200 g lemon curd (reszta posłuży do przełożenia tortu) i wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Nie używaj już miksera – masa może się zważyć.
  9. Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty i nasącz je syrop cytrynowym (możesz też podzielić ciasto na 3 blaty, wszystko zależy od efektu, jaki chcesz uzyskać).
  10. Pierwszy blat połóż na paterze. Posmaruj resztą lemon curd, następnie wyłóż połowę kremu na bazie mascarpone i wyrównaj. Przykryj drugim blatem, udekoruj wierzch i boki pozostałą częścią kremu.
  11. Boki tortu udekoruj cienko pokrojonymi plasterkami cytryny i miętą. Wierzch posiekanymi, niesolonymi pistacjami, świeżą miętą, makiem i kwiatami (najlepiej jadalnymi). Możesz, tak jak ja użyć suszonych płatków róży.
  12. Pamiętaj, że jeżeli używasz do dekoracji niejadalnych kwiatów usuń je przed pokrojeniem i podaniem tortu. Płatki róży – jeżeli masz pewność, że róże nie były pryskane – możesz pozostawić.
  13. Tort należy schłodzić w lodówce. Jeżeli przygotowujesz go dzień wcześniej, szczelnie przykryj. Krem przygotowany na bazie mascarpone lubi obsychać. Ja najczęściej robię tak, że ciasto piekę dzień wcześniej, a na drugi dzień przekładam kremem i dekoruję oraz schładzam w lodówce. Wyjmuję z lodówki co najmniej 15 minut przed podaniem.

DSC_4059.NEF_-686x1024 Tort cytrynowy z makiem i lemon curd

ciasto-z-lemon-curd-686x1024 Tort cytrynowy z makiem i lemon curd