Tarta z kozim serem, figami, rukolą i bresaolą

Tym razem pomysł na przepis podsunął mi mój kochany mąż :). Kupując dojrzałe figi oraz długodojrzewającą wołowinę – bresaolę :).  Tarta z kozim serem, figami, rukolą i bresaolą powstała naprawdę błyskawicznie i spontanicznie. To doskonały przepis, gdy przychodzą do nas goście lub gdy mam ochotę na coś wyjątkowego w smaku :).

DSC_6216-2-686x1024 Tarta z kozim serem, figami, rukolą i bresaolą

SKŁADNIKI

– spód tarty –

200 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

70 ml bardzo ciepłej wody

3 łyżki oliwy

– oliwa ziołowa –

kilka łyżek oliwy

łyżeczka posiekanego oregano

łyżeczka posiekanej mięty

łyżeczka posiekanej bazylii

– pozostałe składniki –

2 dojrzałe figi

1/2 czerwonej cebuli

150 g kremowego koziego serka

4-5 plastrów bresaoli

garść rukoli

INSTRUKCJA

  • Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
  • Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Następnie dość cienko rozwałkuj.
  • Placek ułóż na blaszce do pieczenia i skrop oliwą. 
  • Na placku ułóż plasterki fig, cebulę pokrojoną w piórka, bresaolę oraz kozi ser. Przypraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie skrop oliwą.
  • Piecz przez około 15 minut.
  • Gotową tartę posyp rukolą, możesz też skropić oliwą ziołową, ale nie jest ona konieczna.