Tarta dyniowa z wegańską bezą pomarańczową

Patrząc na ostatnie słodkie przepisy na blogu, można przypuszczać, że jemy tylko dyniowe wypieki. Jest w tym dużo prawdy, jednak każdy wypiek jest inny pod względem struktury i smaku i dlatego dynia nam się nie nudzi. Dzisiaj na blogu bardzo smakowita tarta dyniowa z wegańską bezą pomarańczową. Pełnia szczęścia :).

DSC_3043-2-686x1024 Tarta dyniowa z wegańską bezą pomarańczową

Składniki:

– kruche ciasto –

1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki ryżowej

szczypta soli

1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego

200 g zimnego masła

4 łyżki zimnej wody

4 łyżki zimnego kefiru

* można też wykorzystać ten przepis

– nadzienie –

1 i 1/2 szklanki puree dyniowego

1/2 szklanki śmietanki 30 %

3 jajka

2 łyżki miodu

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

1 płaska łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

2 goździki roztarte w moździerzu

1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

– wegańska beza pomarańczowa –

3/4 szklanki zalewy z ciecierzycy

1/2 szklanki drobnego cukru

szczypta soli

2 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

dodatkowo: kuchenny palnik

DSC_3074-685x1024 Tarta dyniowa z wegańską bezą pomarańczową

Przygotowanie:

  • Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto, uformuj w kulę, spłaszcz i wstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
  • Schłodzone ciasto dość cienko rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, spód nakłuj widelcem. Piecz z obciążaniem (na przykład z suchej fasoli) przez 15 minut, po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze przez około 10 minut.
  • Gdy spód się piecze, przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.
  • Przygotowane nadzienie wylej na podpieczony spód i ponownie wstaw do piekarnika na około 20 minut. Piecz do momentu, aż masa się zetnie.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • Przygotuj bezę. Zalewę przelej do dużej miski i zacznij ubijać na wysokich obrotach miksera do uzyskania sztywnej piany. Do ubitej piany zacznij stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, po każdym dodaniu dość długo ubijaj pianę. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i dalej ubijaj. Powinna powstać błyszcząca i sztywna piana, na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy i delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Tak powstałą bezę wyłóż na nadzienie tarty. Za pomocą kuchennego palnika opal bezę.
  • Jeżeli planujesz podawać tartę na drugi dzień, najlepiej jest przygotować bezę przed podaniem, najlepiej smakuje świeża.
  • Jeżeli nie dysponujesz kuchennym palnikiem, pomiń bezę, a wierzch tarty udekoruj skórką otartą z pomarańczy.