Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu to mój ulubiony składnik letniej lemoniady :). Z dobrze schłodzoną wodą smakuje najlepiej. Możemy lemoniady z hyćką możemy dodać również plasterki cytryny i świeżą miętę lub melisę. O tym jak zbierać kwiaty czarnego bzu i jakie mają one właściwości pisałam tutaj. Zachęcam do przeczytania :). Jest tam kilka cennych wskazówek i porad.

syrop-686x1024 Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

około 100 baldachimów kwiatów czarnego bzu

4 litry wody

sok z 4 cytryn

2 kg cukru

DSC_7662-685x1024 Syrop z kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:

  • Kwiaty obetnij nożyczkami prosto do garnka. Zalej 4 litrami wrzącej wody i odstaw na całą noc.
  • Na drugi dzień przecedź powstały wywar (najlepiej przez gazę), dodaj sok z cytryn i cukier.
  • Doprowadź do wrzenia (cukier powinien się całkowicie roztopić) i już nie gotuj.
  • Od razu przelewaj do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcaj i odwracaj do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Syrop najlepiej smakuje z dobrze schłodzoną gazowaną wodą i miętą.