Świąteczna gorączka – czyli pomysły na piernikowe dekoracje

W poprzednim wpisie zapachniało świeżym igliwiem, w tym z kolei będzie pachnieć piernikiem :). Ozdoby świąteczne mogą nie tylko wspaniale wyglądać, ale również cudownie smakować. U mnie w domu zapach piernika unosi się przez cały grudzień – za sprawą piernikowych wianków, domków i ludzików. Jeżeli masz dzieci, koniecznie włącz je w produkcję jadalnych ozdób (musisz się jednak liczyć z tym, że część zostanie zjedzona od razu). Dzisiejsze ozdoby to również świetny pomysł na prezenty – zrobione własnoręcznie i od serca ucieszą nie jedną bliską Ci osobę.

Do wszystkich jadalnych ozdób wykorzystałam następujący przepis na ciasto piernikowe:

Składniki:

600 g mąki

150 g cukru

1/2 szklanki płynnego miodu

250 g masła

3 łyżki przyprawy do piernika

szczypta soli

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1 jajko

2 łyżki kakao jeżeli chcemy zrobić ciasto w ciemniejszej wersji

Przygotowanie:

  1. Do garnka z grubym dnem włóż masło, miód, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewaj na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści – często mieszaj.
  2. Doprowadź mieszankę do wrzenia, następnie zdejmij z ognia, odstaw na kilka minut i dodaj sodę oczyszczoną. Pojawi się piana, ale to normalne.
  3. Zostaw mieszankę do ostygnięcia (około 20 minut).
  4. Do dużej miski przesiej mąkę z solą i kakao (jeżeli robisz ciemniejszą wersję ciasta), dodaj płynną zawartość garnka, roztrzepane jajko i całość wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem.
  5. Początkowo całość będzie się bardzo lepić – nie przejmuj się jednak tym i nie dodawaj więcej mąki.
  6. Na czystym blacie zacznij zagniatać rękoma ciasto do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Owiń ciasto piernikowe folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki, będzie się lepiej wałkować.

Przyda Ci się również lukier królewski do dekorowania pierniczków:

Składniki:

200 g cukru pudru

1 białko jajka

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Przesiej cukier puder do miski, dodaj częściowo ubite białko i sok z cytryny i zacznij ucierać mikserem na średnich obrotach przez kilka minut, aż lukier zgęstnieje i nie będzie spływać z łyżki.
  2. Nie ucieraj mikserem na zbyt dużych obrotach, ponieważ masa zbytnio się napowietrzy i później będzie pękać.
  3. Taki gęsty lukier jest idealny do sklejania.
  4. Jeżeli chcesz dekorować pierniczki – dodaj nieco wody, aby masa stała się bardziej płynna. Ale uważaj, rób to stopniowo, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

PIERNIKOWY DOMEK

Domki z piernika wykonuję co roku i bardzo często stanowią one prezenty dla bliskich mi osób. Największa trudność polega na sklejaniu domku, ale i to nie jest, aż tak trudne. Do sklejenia domku możesz użyć karmelu lub gęstego lukru królewskiego. Ja zdecydowanie wolę tę drugą opcję. Zawsze pod ręką mam również puszki, które stanowią podporę dla ścian domku (w momencie gdy lukier jeszcze nie zastygł). Ciasto wałkuj na papierze do pieczenia, aby nie przenosić już wyciętych elementów, przez co mogą się zdeformować. Wycięte części domku warto przed pieczeniem schłodzić, nie urosną zbyt mocno i tym samym zachowają odpowiedni kształt. To co, myślę, że możemy zaczynać pierniczenie ?

Na początek przedstawiam Ci prawdziwy, bożonarodzeniowy domek. Jest elegancki, apetyczny  – po prostu jak z bajki 🙂
domek-z-piernika-686x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje

Do przygotowania domku będziesz potrzebować dwie porcje ciasta piernikowego (mój domek zrobiony jest zarówno z jasnego, jak i ciemnego ciasta) oraz lukier królewski. Do dekoracji przydadzą się pierniczki, cukrowe laski, wstążki, zielony i czerwony barwnik.

Wymiary domku:

dach – 22 cm x 15 cm

ściana boczna szczytowa – u podstawy prostokąt 16 cm x 13 cm, na szczycie trójkąt o ramionach 12,8 cm i podstawie 16 cm

ściana frontowa – 20 cm x 13 cm

Wymiary domku musisz przenieś na karton, aby mieć gotowe szablony.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Ciasto piernikowe rozwałkuj na grubość 8 – 10 cm (zrób to na papierze do pieczenia) i przy pomocy szablonów wykrój elementy domku. W ścianach szczytowych i bocznych posługując się foremkami do ciastek wytnij okna domku (u mnie w kształcie serca).
  2. W dachu wytnij trzy spore otwory (jak na zdjęciu poniżej). Jeżeli podczas pieczenia zrosną się, po wyjęciu dachu z piekarnika możesz je poprawić nożem. Z pozostałego ciasta wytnij podstawkę domku oraz pierniczki do dekoracji (serduszka, choinki, ludziki).
  3. Wszystkie elementy piecz przez 10 – 20 minut, czas pieczenia zależy od wielkości poszczególnych elementów. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia. DSC_1337.NEF_-686x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje
  4. Przed sklejaniem udekoruj ściany lukrem królewskim. Jeżeli chcesz udekorować dach podobnie jak na zdjęciu – zrób to kilka godzin wcześniej. Lukier musi porządnie stwardnieć.
  5. Czekając na dach możesz skleić resztę elementów domku. Łącząc ściany szczytowe z frontowymi – podeprzyj je puszkami za nim lukier dobrze chwyci. Ja również od razu przyklejam ściany do podstawy naszego domku (później będzie łatwiej go przenosić).
  6. Gdy lukier na dachu wyschnie, podziel pozostały lukier na 2 części. Jedną część zabarw na czerwono, a drugą na zielono. Przy pomocy wykałaczki lub rękawa cukierniczego namaluj liście ostrokrzewu. Pozostaw do zastygnięcia.
  7. Ostrożnie zwiąż oba elementy dachu wstążkami. Krawędzie ścian szczytowych oraz bocznych posmaruj lukrem i ostrożnie umieść na nich dach. Chwilę przytrzymaj, możesz też podstawić puszki, aby dach się nie osunął.
  8. Ponownie odstaw domek do zastygnięcia.
  9. Podstawę domku możesz udekorować lukrem, pierniczkami i tak jak ja piernikowym łańcuchem.
  10. Domek możesz zapakować w celofan, aby długo zachował świeżość.

pierniki-686x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje

chatka-piernikowa-686x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje

 

piernikowa-chatka-686x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje

PIERNIKOWY ŁAŃCUCH

Do wykonania tej dekoracji będziesz potrzebować 1 porcję ciasta piernikowego (jasnego lub ciemnego) oraz ozdobne wstążki.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Rozwałkuj schłodzone ciasto piernikowe na papierze do pieczenia i za pomocą foremek wytnij gwiazdki o różnej wielkości (możesz wybrać inne kształty).
  2. W każdym pierniczku wytnij dwie szczeliny.
  3. Przełóż papier z pierniczkami na blachę i włóż do piekarnika na około 10 minut.
  4. Jeżeli szczeliny zrosły się podczas pieczenia, powiększ je dopóki pierniczki są ciepłe.
  5. Ostudzone pierniczki nawlekaj na wstążki, tworząc dowolne wzory. Przed nawlekaniem możesz je udekorować lukrem.

Prawda, że łańcuch wygląda pięknie?

piernikowy-łańcuch-686x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje

PIERNIKOWY WIANEK

Potrzebujesz 1 porcję ciasta piernikowego oraz rzadszy lukier do dekoracji i gęstszy do przyklejania elementów wianka.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Rozwałkuj schłodzone ciasto na papierze do pieczenia na grubość około 8 – 10 cm. Połóż na cieście talerz obiadowy i odrysuj na cieście koło. Następnie na środku koła połóż mniejszy talerz i znów odrysuj koło. Wyjmij ze środka odrysowane mniejsze koło w ten sposób powstanie piernikowa obręcz.
  3. Przy pomocy foremek z pozostałej ilości ciasta wytnij różnej wielkości gwiazdki. Ciasteczka piecz nieco krócej niż wieniec.
  4. Pozostaw do ostudzenia, następnie pierniczki udekoruj lukrem.
  5. Udekorowane gwiazdki przyklejaj do wieńca za pomocą lukru.
  6. Gotowy wianek możesz przewiązać ozdobną wstążką i zapakować w celofan na prezent :).

Ja moje wianki wykonałam z jasnego i ciemnego ciasta piernikowego oraz nadałam im różną wielkość.

piernikowy-wianek-672x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje

wianek-piernikowy-686x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje

A o to co jeszcze możecie wykonać z cudownie pachnącego ciasta piernikowego:

kakao-686x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje

DSC_1658.NEF_-686x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje

piernikowy-ludzik-686x1024 Świąteczna gorączka - czyli pomysły na piernikowe dekoracje

Jadalne, piernikowe ozdoby są piękne i wywołają uśmiech nie tylko na dziecięcej twarzy ;). Największą ich zaletą jest to, że można je zjeść. Nacieszą nie tylko nasze oczy, ale i żołądki.