SUPERFOOD czyli jak leczyć się jedzeniem

Nie bez powodu od dawna mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Sama jestem zdania, że jedzenie odgrywa w naszym życiu bardzo ważną rolę, a spożywanie zbilansowanych, pełnowartościowych posiłków pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem i życiem. Ucieszyłam się, gdy w moje ręce trafiła książka SUPERFOOD czyli jak leczyć się jedzeniem. Ta tematyka bardzo mnie ostatnio interesuje. Liczyłam na ciekawą porcję wiedzy i się nie zawiodłam. Autorka książki bierze pod lupę ponad 60 produktów, które mają istotny wpływ na nasz stan zdrowia. W większości są to produkty, które dostaniemy na bazarkach i w supermarketach. Nie musicie się zatem martwić, że książka nie jest dostosowana do polskich realiów. Sophie Manolas pisze na przykład o warzywach z rodziny kapustowatych, takich jak: jarmuż, kalafior czy kapusta, które bez problemu znajdziecie nawet w osiedlowym sklepie. Podaje również przystępne przepisy z wykorzystaniem superfood. Zachęcająca jest również cena książki 39,99 pln. Jeżeli planujecie dokonać u siebie małej rewolucji żywieniowej – książka na pewno Wam się przyda :). Bardzo lubię, gdy za ciekawą treścią idą piękne zdjęcia, pod tym względem się zawiodłam. Książka nie jest oczywiście brzydko wydana, jednak od strony estetycznej mnie nie zachwyciła. Uprzedzam, jeżeli podobnie jak ja szukacie w książkach fotograficznych inspiracji :).

Wybrałam dla Was przepis z książki, który szczególnie jesienią i zimą zyskuje na znaczeniu – mleko z kurkumą.  Złote mleko to idealny środek przeciwzapalny, który osobiście uwielbiam. Co prawda w archiwach bloga znajdziecie moją wersję tego mleka, jednak ten przepis jest nieco szybszy i prostszy w przygotowaniu. Nie mogłam sobie odmówić jego przetestowania :).

DSC_0941-686x1024 SUPERFOOD czyli jak leczyć się jedzeniem

 DSC_0992-686x1024 SUPERFOOD czyli jak leczyć się jedzeniem

– Mleko z kurkumą –

1 – 2 łyżeczki mielonej lub  świeżej kurkumy

1 – 2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka imbiru w proszku

szczypta mielonego czarnego pieprzu

1 łyżka miodu

2 szklanki niesłodzonego mleka kokosowego lub migdałowego

2 laski cynamonu, do podania

Przygotowanie:

Włóż wszystkie składniki do małego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut, aż napój będzie ciepły. Podawaj od razu – z laskami cynamonu do mieszania.

  • Książka zapowiada się bardzo interesująco. Przepis zapisuję – może się przydać 🙂

    • Tak spora dawka wiedzy o produktach, która często jemy na co dzień i o takich które zdecydowanie powinniśmy włączyć do naszej diety 🙂

  • Do mleka z kurkumą przymierzamy się już od roku xD Może tej jesieni uda nam się zrobić 😀

  • piegusek

    słyszałm już o tym mleku…muszę je zrobić! a każda książka się przyda:)

  • Słyszałam o tej książce, ale nie czytałam.
    Słyszalam o mleku z kurkumą i tym jakie jest zdrowe, ale jeszcze nie piłam – może kiedyś się do niego tak porządnie przymierzę i spróbuję 🙂

  • Złote mleko uwielbiam i właśnie na przełomie jesieni i zimy robię na nim często owsiankę 🙂

  • Słyszałam o tym „złotym” mleku 😉