Spaghetti z klopsikami – danie idealne bez względu na porę roku i dnia. Proste i to właśnie w tej prostocie tkwi jego siła. Z mięsnymi kulkami i pomidorowym sosem to klasyka, którą pokocha cała rodzina. Ja osobiście uwielbiam makaron podany właśnie w ten sposób.
Składniki:
sos
0,5 kg świeżych pomidorów (zimą 1 puszka pomidorów z puszki + 1/2 łyżeczki cukru)
1 cebula
2 małe ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska
łyżka oleju rzepakowego do smażenia
klopsiki
500 g mielonego mięsa (u mnie wołowe)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżka dobrej oliwy
skórka otarta z jednej cytryny
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska
olej rzepakowy do smażenia
dodatkowo: posiekany pęczek natki pietruszki, makaron spaghetti (250 g)
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na klopsiki przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Zwilżamy ręce wodą, nabieramy na dłonie porcję mięsa wielkości orzecha włoskiego i formujemy zgrabne kulki.
- Klopsiki podsmażamy na oleju rzepakowym, aż staną się złociste z obu stron.
- Cebulę, czosnek i łodygę selera drobno siekamy i smażymy przez kilka minut na rozgrzanej patelni z łyżką oleju rzepakowego. Pilnujemy jednak, aby całość zbyt mocno się nie rumieniła, cebula ma być jedynie szklista.
- Następnie dodajemy posiekane pomidory i całość dusimy około 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Jak pomidory zaczną się rozpadać, miksujemy je do uzyskania gładkiego sosu lub pozostawiamy w kawałkach.
- Podsmażone klopsiki przekładamy do sosu i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, nie mieszamy. Na koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany makaron przekładamy na talerz, dodajemy sos i klopsiki, posypujemy natką pietruszki.