Spaghetti z klopsikami

Spaghetti z klopsikami – danie idealne bez względu na porę roku i dnia. Proste i to właśnie w tej prostocie tkwi jego siła. Z mięsnymi kulkami i pomidorowym sosem to klasyka, którą pokocha cała rodzina. Ja osobiście uwielbiam makaron podany właśnie w ten sposób.

spaghetti-z-klopsikami Spaghetti z klopsikami

Składniki:

sos

0,5 kg świeżych pomidorów (zimą 1 puszka pomidorów z puszki + 1/2 łyżeczki cukru)

1 cebula

2 małe ząbki czosnku

1 łodyga selera naciowego

świeżo mielony czarny pieprz

sól morska

łyżka oleju rzepakowego do smażenia

klopsiki

 500 g mielonego mięsa (u mnie wołowe)

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

łyżka dobrej oliwy

skórka otarta z jednej cytryny

świeżo mielony czarny pieprz

sól morska

olej rzepakowy do smażenia

dodatkowo: posiekany pęczek natki pietruszki, makaron spaghetti (250 g)

spaghetti-i-klopsiki Spaghetti z klopsikami

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na klopsiki przekładamy do miski i dokładnie wyrabiamy. Zwilżamy ręce wodą, nabieramy na dłonie porcję mięsa wielkości orzecha włoskiego i formujemy zgrabne kulki.
  2. Klopsiki podsmażamy na oleju rzepakowym, aż staną się złociste z obu stron.
  3. Cebulę, czosnek i łodygę selera drobno siekamy i smażymy przez kilka minut na rozgrzanej patelni z łyżką oleju rzepakowego. Pilnujemy jednak, aby całość zbyt mocno się nie rumieniła, cebula ma być jedynie szklista.
  4. Następnie dodajemy posiekane pomidory i całość dusimy około 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą.  Jak pomidory zaczną się rozpadać, miksujemy je do uzyskania gładkiego sosu lub pozostawiamy w kawałkach.
  5. Podsmażone klopsiki przekładamy do sosu i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, nie mieszamy. Na koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  6. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Ugotowany makaron przekładamy na talerz, dodajemy sos i klopsiki, posypujemy natką pietruszki.