Sernik matcha z mango i limonką

Przepis idealny na pierwszy dzień astronomicznej wiosny :). Intensywnie zielony sernik matcha z mango i limonką będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Lekko kwaskowaty z wyczuwalną nutą herbaty matcha. Jeżeli wcześniej nie mieliście do czynienia z tą zieloną herbatą, dodawajcie ją stopniowo. Nie każdy polubi jej smak, dlatego lepiej kontrolować ilość. Ma wyrazisty i charakterystyczny smak, który starałam się zrównoważyć sokiem z limonki i puree z mango. Wyszło świeżo i bardzo smacznie :). I te kolory….

sernik-matcha-z-mango-686x1024 Sernik matcha z mango i limonką

SKŁADNIKI

500 g serka mascarpone

200 ml śmietanki kremówki

4 łyżeczki żelatyny

sok z 2 limonek

puree z mango (zmiksowany miąższ 1 owocu mango)

5 łyżek cukru pudru

1 i 1/2 łyżki herbaty matcha

1 galaretka o smaku kiwi

– spód –

100 g nerkowców

50 g wiórków kokosowych

6 daktyli (wcześniej namoczonych)

1 łyżka płynnego oleju kokosowego

zielone winogrona, mięta i biała porzeczka (mrożona) do dekoracji

*użyłam średniej wielkości tortownicy

INSTRUKCJA

  • Przygotuj spód sernika. W malakserze zmiel wiórki kokosowe i orzechy, dodaj namoczone daktyle oraz olej kokosowy i zmiel ponownie.
  • Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wysyp masę i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
  • Przygotuj serową masę. Żelatynę namocz przez kilka minut w 100 ml śmietanki kremówki. Po czym podgrzej i dokładnie wymieszaj aby nie było grudek.
  • Zmiksuj mascarpone razem ze śmietanką kremówką, puree z mango, sokiem z limonek, matchą i cukrem pudrem, następnie wlej ostudzoną żelatynę i ponownie zmiksuj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze sokiem z limonki.
  • Masę wylej na schłodzony spód i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, masa w tym czasie powinna stężeć.
  • Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudź i wylej na schłodzoną masę sernikową. Ponownie wstaw do lodówki na kilka godzin. Następnie udekoruj limonką, winogronem, porzeczką i miętą.