Rozgrzewająca zupa z jarmużem, dynią i kiełbasą węgierską

W ostatnich dniach, gdy wiało i lało niemal bez przerwy – ta rozgrzewająca zupa z jarmużem, dynią i kiełbasą węgierską była nie do zastąpienia. Nic w tym dziwnego ! Zupa przyjemnie grzeje i syci na długo, ma również cudowny wędzony aromat za sprawą wędzonej papryki. Koniecznie ugotujcie jej więcej :). Ja za chwilę znów biorę się za jej przygotowanie :).

DSC_2087-686x1024 Rozgrzewająca zupa z jarmużem, dynią i kiełbasą węgierską

Składniki:

3 szklanki pokrojonej dyni ( u mnie hokkaido ze skórą)

1 żółta papryka

0,5 kg ziemniaków

1 marchewka

2 duże garście jarmużu

1 duża czerwona cebula

1/2 puszki pomidorów ( lub 2 świeże pomidory)

2 duże ząbki czosnku

1 pęto kiełbasy węgierskiej, chorizo lub wędzonej

4 ziela angielskie

1 liść laurowy

1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki

płatki chilli

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżka oleju rzepakowego

1,5 litra wody lub bulionu warzywnego

1/2 posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Marchewkę posiekaj na plasterki. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w grubą kostkę, dynię również pokrój na kawałki o podobnej wielkości. Podobnie postępuj z papryką.
  • Kiełbasę pokrój w plasterki.
  • Cebulę pokrój na piórka, czosnek na plasterki.
  • W garnku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć kiełbasę i chwilę smaż. Dodaj cebulę, czosnek, paprykę wędzoną oraz liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i płatki chilli (ilość wedle uznania). Smaż na średnim ogniu przez kilka minut.
  • Do garnka dodaj ziemniaki, dynię oraz paprykę, smaż jeszcze kilka minut. Następnie zalej wodą i dodaj pomidory z puszki.
  • Gotuj jeszcze przez około 15 minut, po tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Jeżeli wyjdzie zbyt gęsta, dolej nieco wody. Spróbuj, dopraw sporą ilością soli i pieprzu. Na koniec wrzuć porwane na kawałki liście jarmużu i posiekaną natkę pietruszki.