Roladki drobiowe z jabłkami podkręconymi whisky

Roladki drobiowe z jabłkami podkręconymi whisky – myślę, że smakiem zaskoczą nie jednego gościa. Bardzo smaczna propozycja na wyjątkowy obiad lub kolację. Zbliża się Wielkanoc warto pomyśleć o czymś specjalnym na świąteczny stół.

Jabłka podlane whisky nabierają charakteru, który dodatkowo podkreślają podprażone orzechy włoskie. Żeby, jednak nie było nudno, dodatek skórki otartej z cytryny nadaje całości świeżości i lekkości. Roladki są soczyste, a farsz z dodatkiem mielonej wieprzowiny wzbogaca ich smak.

028-1024x685 Roladki drobiowe z jabłkami podkręconymi whisky

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka

200 g mielonego mięsa wieprzowego

3 jabłka

3 cebulki szalotki

100 ml whisky (można pominąć)

3 łyżki masła

skórka i sok z cytryny

garść orzechów włoskich

1 jajko

świeży rozmaryn

sól i pieprz do smaku

olej

041-1024x685 Roladki drobiowe z jabłkami podkręconymi whisky

Przygotowanie:

  1. Cebulki szalotki kroimy w plasterki, jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę. Orzechy prażymy na suchej patelni, aż lekko się zrumienią, następnie je siekamy.
  2. Mięso mielone podsmażamy kilka minut na patelni z dodatkiem oleju, często mieszamy, aby je rozdrobnić. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie przekładamy do naczynia blendera.
  3. Na tą samą patelnię dodajemy 2 łyżki masła podsmażamy szalotkę, aż delikatnie się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojone jabłka. sok z cytryny i łyżeczkę posiekanego rozmarynu. Dodajemy orzechy oraz whisky (możemy pominąć). Dusimy, aż alkohol odparuje. Podlewamy niedużą ilością wody, aby powstał sos. Możemy dodać jeszcze łyżkę masła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut, uważając, aby jabłka się nie rozpadły.
  4. Przekładamy 1/3 sosu jabłkowego do mięsa mielonego, dodajemy skórkę z cytryny oraz jedno jajko. Całość blendujemy.
  5. Pierś kurczaka oczyszczamy z włókien i kostek, kroimy wzdłuż na pół tak, aby powstały nam 4 kotlety. Wkładamy je pojedynczo do foliowego worka (u mnie na mrożonki) i rozbijamy dość cienko. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem z każdej strony. Na każdy plaster mięsa nakładamy farsz i rozprowadzamy po całości zostawiając mały margines po bokach. Zwijamy roladki, ja dodatkowo przewiązuję je sznurkiem do mięsa, możecie spiąć wykałaczkami.
  6. Na każdej roladce kładziemy gałązki rozmarynu i smarujemy olejem. Następnie podsmażamy z każdej strony na rumiano. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sosem jabłkowym (jeżeli trzeba możemy podlać wodą) i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.