Puszyste placuszki na ricottcie

Puszyste placuszki na ricottcie to ostatnio nasza ulubiona forma śniadania, którą również pokochali nasi goście :). Placuszki są puszyste, a dzięki dodatkowi ricotty bardzo wilgotne. Robi się je ekspresowo, wystarczy kleks jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany, sezonowe owoce i mamy szczyt kulinarnego szczęścia :). Skusicie się?

36856068_1865085973534671_8817930272323403776_n-683x1024 Puszyste placuszki na ricottcie

SKŁADNIKI

250g ricotty

2 duże jajka

2 łyżki mleka

1 szklanka mąki pszennej

szczypta soli

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru białego lub trzcinowego (może być inne ulubione słodzidło)

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu waniliowego

do wersji czekoladowej: 2 łyżki naturalnego kakao

dodatkowo: jogurt grecki lub kwaśna śmietana, świeże owoce

INSTRUKCJA

  • Ricottę wymieszaj z 2 jajkami, cukrem i mlekiem, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  • Jeżeli robisz placki w dwóch wersjach, ciasto podziel na dwie części i do jednej dodaj kakao.
  • Smaż placki na patelni z nieprzywierającą powłoką.
  • Podawaj z jogurtem lub śmietaną i świeżymy owocami.