Prosty makaron z krewetkami

Prosty makaron z krewetkami to zdrowa i lekka propozycja na obiad lub kolację. Kilka prostych składników, a jednak efekt finalny na talerzu pozytywnie zaskakuje. Do tego lampka białego wina i mamy wykwintną kolację 🙂 Super szybko i smacznie – tak jak lubię najbardziej. To jak skusicie się i Wy ?

spaghetti-686x1024 Prosty makaron z krewetkami

Składniki:

na 2 porcje 

około 200 g makaronu spaghetti ( u mnie bezglutenowy)

12 krewetek olbrzymich (jak kupujecie mrożone, mają nie być gotowane )

1 mała biała cebulka

2 ząbki czosnku

1/2 pęczka natki pietruszki

skórka otarta z 1/2 cytryny

1 łyżka oleju rzepakowego

3 łyżki masła

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Mrożone krewetki należy rozmrozić, następnie obierz je z pancerzy, pozostawiając ogonki. Sprawdź czy krewetki pozbawione są już jelita (ciemna nitka, która ciągnie się wzdłuż tułowia). Jeżeli nie, należy ją usunąć.
  • Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Zachowaj 2 -3 łyżki wody z gotowania
  • Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek (około 3-4 minut), następnie dodaj krewetki i masło. Duś 2 minuty, następnie dodaj ugotowany makaron i 2 – 3 łyżki wody z gotowania.
  • Dodaj posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i podawaj.