Proste ciasto z rabarbarem

Dzisiaj jest Światowy Dzień Pieczenia, tego dnia dzielimy się naszymi wypiekami z wyjątkowymi osobami. Moim zdaniem to bardzo fajna inicjatywa. Mimo, że każdy dzień jest dobry, aby pokazać bliskiej osobie, jak bardzo nam na niej zależy. U mnie z tej okazji na stole zagościło proste ciasto z rabarbarem. Jest przyjemnie maślane w smaku z nutą wanilii, a jego słodycz przełamana jest kwaśnym smakiem rabarbaru. Upieczcie je bo warto ! Warto dla bliskiej osoby i dla tego smaku 🙂 Poza tym jest bardzo proste i poradzą sobie z nim nawet osoby nie mające doświadczenia w pieczeniu ciast. Ciężko je zepsuć 🙂

Rabarbar-z-kruszonką-1024x685 Proste ciasto z rabarbarem

Składniki:

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

150 g masła

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mleka

łyżka esencji waniliowej (można pominąć)

kruszonka:

łyżka mąki

3 łyżki płatków owsianych

łyżeczka brązowego cukru

2 – 3 łyżki zimnego masła

Ciasto-rabarbarowe-1024x685 Proste ciasto z rabarbarem

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni.
  2. Rabarbar myjemy obieramy i kroimy na około 5 cm paski.
  3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą do miski.
  4. Wszystkie sypkie składniki kruszonki mieszamy razem dodajemy masło i ucieramy palcami tak, aby powstały grudki, możemy na czas robienia ciasta włożyć kruszonkę do lodówki
  5. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę ( potrwa to około 5 minut), ważne, aby masło było w temperaturze pokojowej.
  6. Następnie do masła dodajemy esencję waniliową. Następnie po jednym jajku, za każdym razem miksując, aby składniki się połączyły.
  7. Do utartej masy dodajemy mąkę, mleko i całość mieszamy szpatułką.
  8. Przekładamy do wysmarowanej masłem formy.
  9. Na wierzchu układamy paski rabarbaru i posypujemy kruszonką.
  10. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 35 minut.
  11. Podajemy z bitą śmietaną lub posypujemy cukrem pudrem.