Proste ciasto drożdżowe z nutą kokosa i owocami

Nie mogło być prościej! Proste ciasto drożdżowe z nutą kokosa i owocami było hitem minionej majówki :). Pięknie wyrośnięte i długo zachowujące wilgoć. Bardzo Wam polecam, tym bardziej, że nie wymaga żmudnego wyrabiania i długiego wyrastania. Jeżeli chodzi o owoce, dodajcie te na które będzie sezon. Obecnie idealnie sprawdzi się rabarbar.

DSC_0863-683x1024 Proste ciasto drożdżowe z nutą kokosa i owocami

DSC_0808-683x1024 Proste ciasto drożdżowe z nutą kokosa i owocami

SKŁADNIKI

500 g mąki pszennej

100 g wiórków kokosowych

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

14 g suszonych drożdży

250 ml mleka pełnotłustego

100 g masła 

3 duże jajka

*wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej

2,5 szklanki mrożonych owoców leśnych (można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi)

– kruszonka –

200 g mąki pszennej 

80 g cukru

10 g cukru z prawdziwą wanilią (można pominąć)

120 g masła

INSTRUKCJA

  • Z podanych składników przygotuj kruszonkę i wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • Mąkę wymieszaj z cukrem, solą, drożdżami i wiórkami kokosowymi.
  • Masło rozpuść, ostudzone dodaj do mleka, wbij 3 jajka i całość wymieszaj do połączenia się składników.
  • Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj za pomocą miksera. Miksuj jedynie do połączenia się składników.
  • Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż owoce i lekko je dociśnij do ciasta. Na wierzch wyłóż kruszonkę.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka.