Pomarańczowe oponki serowe

Gotowi na Tłusty Czwartek? Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na to co upiec, lub po prostu brakuje Wam czasu na skomplikowane receptury, to ten przepis będzie idealny :). Szybkie w przygotowaniu pomarańczowe oponki serowe nie sprawią Wam kłopotu. No chyba, że to znaczna ilość kalorii tym kłopotem właśnie będzie :). Myślę sobie jednak, że przynajmniej raz w roku nie ma co się tymi nieszczęsnymi kaloriami przejmować :).

SKŁADNIKI

250 g tłustego sera (zmielonego lub przeciśniętego przez praskę)

2 żółtka

1 łyżka ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z wanilią)

skórka otarta z 1 pomarańczy

250 g mąki tortowej

1/2 szklanki cukru

1,5 łyżeczki sody

2 – 3 łyżki jogurtu greckiego

olej do smażenia oponek (około 1,5 litra)

cukier trzcinowy i cynamon do obtoczenia oponek

DSC_5562-686x1024 Pomarańczowe oponki serowe

INSTRUKCJA

  • W dużej misce umieść zmielony ser, dodaj żółtka, jogurt grecki, skórkę pomarańczową i ekstrakt waniliowy. Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i dodaj cukier. Zagnieć gładkie ciasto. Jeżeli by wyszło za suche, dodaj nieco jogurtu.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, za pomocą szklanki wytnij kółka, za pomocą kieliszka lub nakrętki wytnij w środku mniejsze kółeczka.
  • Wkładaj po kilka oponek do rozgrzanego tłuszczu i smaż je około minuty z każdej strony. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, oponki będą się palić. Obserwuj, ewentualnie zmniejsz ogień lub zestaw garnek z ognia na jakiś czas.
  • Usmażone oponki odkładaj na ręcznik papierowy. Możesz je polać lukrem lub obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.