Polędwiczka wieprzowa w cieście drożdżowym

Jeżeli szukasz pomysłu na świąteczny obiad – ten przepis będzie idealny. Polędwiczka wieprzowa w cieście drożdżowym jest soczysta, a dodatek jarmużu oraz suszonych pomidorów wspaniale dopełnia jej smak. Ten przepis na pewno znajdzie się w moim świątecznym menu. Dodatkowa ozdoba w postaci drożdżowych choinek oraz ziarenek maku sprawi, że to danie będzie pięknie wyglądać, a w końcu jemy oczami :).

polędwiczka-w-cieście-686x1024 Polędwiczka wieprzowa w cieście drożdżowym

Składniki:

na 4 -5 porcji

1 duża polędwiczka

10 suszonych pomidorów

200 g jarmużu

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

olej rzepakowy do smażenia

ciasto drożdżowe

200 g mąki pszennej

3 g suszonych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

około 100 ml ciepłej wody

dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta i mak do posypania

polędwiczka-w-cieście-1-686x1024 Polędwiczka wieprzowa w cieście drożdżowym

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę oczyść z błon i natrzyj solą i pieprzem.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z suszonymi drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę (bardzo możliwe, że nie będzie Ci potrzebne całe 100 ml), następnie zagnieć ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 20 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Obsmaż polędwiczkę z każdej strony na złoty kolor, przełóż na talerz. Na tłuszcz po smażeniu wrzuć jarmuż, przypraw solą i duś 1 -2 minuty, aby nieco zmiękł.
  5. Suszone pomidory posiekaj w cienkie paseczki.
  6. Po 20 minutach ponownie wyrób ciasto i rozwałkuj na grubość 1 cm. Możesz odłożyć nieco ciasta do dekoracji.
  7. Na rozwałkowanym płacie ciasta rozłóż jarmuż, posyp suszonymi pomidorami, następnie ułóż polędwiczkę i zawiń w ciasto. Nadmiar ciasta schowaj pod spód.
  8. Odłożone ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek do ciastek wytnij ozdobne elementy, udekoruj nimi wierzch ciasta.
  9. Odstaw na 10 minut, następnie ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem, posyp makiem i wstaw do piekarnika.
  10. Piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
  11. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw polędwiczkę na kilka minut, dopiero przed samym podaniem pokrój w plastry.

btn Polędwiczka wieprzowa w cieście drożdżowymimp Polędwiczka wieprzowa w cieście drożdżowym