Placuszki na bazie twarogu – małdrzyki

Tym razem na letnie śniadanie proponuję Wam placuszki na bazie twarogu – małdrzyki. Małdrzyki to tradycyjne placki, które dobrze znane są w Małopolsce. Te pyszne placuszki serowe doskonale komponują się z dużą ilością sezonowych owoców i gęstym jogurtem. Są bardzo delikatne, ale sycące. Ich smak możecie sobie urozmaicać skórką cytrynową lub pomarańczową. Doskonale sprawdzi się również wanilia :).

DSC_1700-683x1024 Placuszki na bazie twarogu - małdrzyki

SKŁADNIKI

500 g łustego twarogu

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

skórka otarta z 1 pomarańczy

40 g cukru pudru

100 g mąki pszennej

masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

świeże owoce

mąka pszenna do obtoczenia placuszków

INSTRUKCJA

  • Twaróg rozgnieć widelcem razem z jajkami, ekstraktem waniliowym i skórką otartą z pomarańczy.  
  • Następnie dodaj cukier puder oraz mąkę i dokładnie wymieszaj. Składników nie miksuj, masa wyjdzie wtedy zbyt rzadka.
  • Podziel na około 12 kawałków i uformuj placuszki. Obtocz je delikatnie w mące i smaż na maśle klarowanym lub oleju z dodatkiem masła.
  • Placuszki są bardzo delikatne, smaż je na złoto z obu stron. Następnie przekładaj na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawaj ze świeżymi owocami.