Placki owsiane z karmelem jabłkowym

Placki owsiane z karmelem jabłkowym to bardzo smaczny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie. Dodatek mąki owsianej sprawia, że placki mają mniej zwartą konsystencję, niż te przygotowane na mące pszennej. Zachowuje delikatność i rozpływają się w ustach. Bardzo ciekawy dodatek stanowi tutaj karmel jabłkowy. Brzmi skomplikowanie, a to tylko długo gotowany sok jabłkowy. Dzięki naturalnym cukrom, po długim gotowaniu nabiera ciemnej barwy i wyrazistego smaku. Cała trudność polega jedynie na wybraniu naturalnego, tłoczonego soku i przypilnowaniu go podczas gotowania.

Składniki:

na jabłkowy karmel

500 ml soku jabłkowego 100%

na placki

1 i 1/3 szklanki  mąki owsianej

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

2 łyżki cukru trzcinowego *

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

1 szklanka kefiru

kilka łyżek oleju kokosowego lub masła

1 gruszka

1 jabłko

placki Placki owsiane z karmelem jabłkowym

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy karmel. Sok jabłkowy przelewamy do garnka z grubym dnem, następnie gotujemy na małym ogniu około 30 – 40 minut, aż nabierze ciemnej barwy i zgęstnieje. Odstawiamy.
  2. Owoce kroimy na plastry i smażymy na rumiano, na rozgrzanej patelni z masłem lub olejem kokosowym. Odstawiamy.
  3. Do dużej miski wsypujemy mąkę owsianą, płatki owsiane, cukier oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kefir i jajka i mieszamy całość do połączenia się składników.
  4. Smażymy bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką lub z dodatkiem tłuszczu na zwykłej patelni. Po kilka minut z każdej strony, na małym ogniu.
  5. Placki podajemy polane karmelem jabłkowym, przełożone owocami. Świetnie będzie pasował również jogurt grecki.

* Jeżeli nie będziecie placków podawać z karmelem, możecie dodać do ciasta nieco więcej cukru.