Placki kokosowe z figami

Świetny pomysł na sycący i zdrowy posiłek. Bez glutenu i z dużą ilością błonnika. Placki kokosowe z figami mają egzotyczny smak i myślę, że przypadną Wam do gustu. W końcu trafiłam na bardzo smaczne figi i wiedziałam, że muszę je wykorzystać przygotowując sobotnie, leniwe śniadanie 🙂

Wykorzystując mąkę kokosową w kuchni pamiętajmy, że zachowuje się zdecydowanie inaczej niż mąka pszenna. Pochłania dużo więcej płynów, jak dodamy jej za dużo, nasz wypiek będzie suchy i mało smaczny. Jednak warto z nią eksperymentować, w kuchni unosi się wtedy nieziemski aromat 🙂

figi Placki kokosowe z figami

Składniki:

40 g mąki kokosowej (około 5 czubatych łyżek)

płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (można użyć zwykłego, jak nie mamy alergii)

szczypta soli

3 jajka

3 łyżki mleka kokosowego (lub ulubionego)

3 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzidła)

2 świeże figi

do podania: syrop klonowy, jogurt grecki, świeże figi

placuszki-kokosowe Placki kokosowe z figami

Przygotowanie:

  1. Figi myjemy i kroimy na plasterki (nie obieramy fig).
  2. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepujemy z mlekiem kokosowym i syropem klonowym i dodajemy do mąki. Całość mieszamy do połączenia się składników.
  3. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodajemy nieco więcej mleka. Może to być koniecznie, jeżeli przy odmierzaniu mąki nie posługiwaliśmy się wagą. Jeżeli za rzadkie dodajemy więcej mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  4. Wykładamy porcję ciasta na patelnię i na wierzchu po środku kładziemy plasterek figi lekko dociskając.
  5. Placki smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.