Piernikowa tarta jabłkowa

Korzenne przyprawy i jabłka – to musiało się udać ! Od dzisiaj piernikowa tarta jabłkowa znajduje się wysoko na liście moich świątecznych wypieków.

tarta-piernikowa Piernikowa tarta jabłkowa

Składniki:

ciasto piernikowe

500 g mąki

1 łyżeczka soli

1 jajko (roztrzepane)

200 g masła

150 g cukru trzcinowego

150 g miodu

3 łyżeczki przyprawy do piernika na przykład z tego przepisu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

starta skórka z 1 pomarańczy

jabłkowe nadzienie

8 jabłek

1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich

1 szklanka świeżej żurawiny lub 1/2 szklanki suszonej (ewentualnie rodzynek)

sok z jednej pomarańczy

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki masła

1/2 łyżeczki cynamonu

tarta-jabłkowa Piernikowa tarta jabłkowa

Przygotowanie:

  1. Do garnka z grubym dnem włóż masło, miód, cukier, przyprawę do piernika oraz skórkę startą z pomarańczy. Podgrzewaj na małym ogniu dopóki cukier się nie rozpuści – często mieszaj.
  2. Doprowadź mieszankę do wrzenia, następnie zdejmij z ognia i dodaj sodę oczyszczoną. Pojawi się piana, ale to normalne.
  3. Zostaw mieszankę do ostygnięcia (około 20 minut).
  4. Do dużej miski przesiej mąkę z solą, dodaj płynną zawartość garnka, roztrzepane jajko i całość wymieszaj drewnianą łyżką lub mikserem.
  5. Początkowo całość będzie się bardzo lepić – nie przejmuj się jednak tym i nie dodawaj więcej mąki.
  6. Na czystym blacie zacznij zagniatać rękoma ciasto do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  7. Owiń ciasto piernikowe folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  8. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w plasterki.
  9. Do pokrojonych jabłek dodaj cynamon, sok z pomarańczy, żurawinę, orzechy i mąkę, Całość dokładnie wymieszaj.
  10. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj 1/2 ciasta na grubość około 5 mm i średnicę większą niż forma do pieczenia.
  11. Przełóż ciasto do formy na tartę, dociśnij palcami brzegi i odetnij nadmiar ciasta.
  12. Nadzienie wyłóż na ciasto. Na wierzchu połóż kawałki masła.
  13. Rozwałkuj jeszcze nieco ciasta i za pomocą foremki do ciastek wytnij z niego dowolne kształty ( u mnie różnej wielkości gwiazdki). Wyłóż nimi wierzch ciasta.
  14. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.
  15. Z pozostałego ciasta upiecz pierniczki, będą jak znalazł na zimowe, słodkie zachcianki 🙂