Pieczony kalafior

Pieczony kalafior to coś wspaniałego ! Podczas pieczenia nabiera cudownego, orzechowego aromatu. Natarty aromatycznymi przyprawami i polany sosem na bazie tahiny, zaskoczy Was swoim wyrazistym smakiem :). Tak przygotowanego kalafiora najczęściej podaję na kolację lub lekki obiad. To również świetny dodatek do mięsa. Musicie koniecznie spróbować, jest naprawdę pyszny :).

DSC_5899-686x1024 Pieczony kalafior

 

SKŁADNIKI

1 kalafior

około 2 litrów wody

2 płaskie łyżki soli

– marynata –

100 g jogurtu naturalnego

1 mały ząbek czosnku

1 mała szalotka

1 łyżka miodu

1 łyżeczka papryki wędzonej

1/3 łyżeczki mielonego kuminu

1/3 łyżeczki mielonej kolendry

2 – 3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka tahiny

– sos –

120 g jogurtu naturalnego

sok z 1/2 cytryny

2 łyżeczki tahiny

– dodatkowo –

duża garść posiekanej natki pietruszki

nasiona z granatu (będzie potrzeba około 1/3 owocu)

INSTRUKCJA

  • Kalafiora pozbaw liści, włóż do garnka, zalej wodą wymieszaną z solą, przykryj pokrywką i zagotuj. Gotuj przez około 10 minut. Następnie wyjmij kalafiora z wody, osusz i pozwól mu nieco przestygnąć.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Przygotuj marynatę. Do jogurtu naturalnego dodaj startą na drobnej tarce cebulkę szalotkę oraz czosnek. Wlej miód, sos sojowy i dodaj paprykę wędzoną, kumin i kolendrę. Całość wymieszaj.
  • Kalafiora natrzyj marynatą i wstaw do piekarnika na około 30 – 35 minut.
  • W tym czasie przygotuj sos, jogurt wymieszaj z tahiną i sokiem z cytryny.
  • Upieczonego kalafiora posyp posiekaną natką pietruszki i nasionami granatu. Pokrojonego w plastry podawaj z sosem na bazie tahiny.